Шоколадова торта с орехи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
225 г горчиво-сладък шоколад
3/4 ч масло
4 яйце, разделено
3/4 ч захар, разделени
1 ч.л. ванилия
1/4 ч брашно
2/3 ч орехи, смлени
Винен камък
За шоколадовата глазура с ром:
115 г горчиво-сладък шоколад
2 с.л. масло
1 ч светъл царевичен сироп
1 с.л. тъмен ром (по желание)
В тенджера на слаб огън, разтопете натрошения шоколад с маслото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладко, заделете. Разбийте жълтъците за 1 - 2 минути и постепенно добавете 1/2 чаена чаша захар и ванилията. Добавете шоколадовата смес. Добавете брашното и ядките. Разбийте белтъците с винения камък на пяна. Постепенно добавете останалата 1/4 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Смесете една четвърт от белтъците в шоколадовата смес; след това прибавете в останалите белтъци. Изсипва се в разглабяща се форма за торта, застлана с пергаментова хартия. Печете на 190С за 30 до 35 минути или докато страните започнат да се отделят от съда, но в средата е все още влажно. Охлажда се върху решетка. Извадете от съда. Глазирайте. За шоколадовата глазура с ром: В тенджера на слаб огън, разтопете натрошения шоколад с маслото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладко. Отстранете от огъня. Добавете царевичния сироп и рома. Поставете тортата наобратно върху решетка над някакъв съд, за да изтича излишната глазура. Намажете много тънък слой от глазурата отстрани и отгоре на тортата. Охладете 15 минути, докато стегне глазурата. Загрейте отново останалата глазура и залейте тортата отгоре и отстрани. Когато глазурата се втвърди, сложете тортата в голяма чиния за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ