Уникална шоколадова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За белтъците:
1/3 чаша белтъци
3/4 чаша захар
2 с.л. какао на прах, неподсладено
За блата:
10 яйца, разбити
3/4 чаша захар
1 1/2 чаша брашно + 2 ч.л.
2 с.л. какао на прах, неподсладено
1 с.л. масло, разтопено
За муса:
450 г горчив шоколад
6 жълтъка
8 белтъка
1/2 чаена чаша захар
За ганаша:
170 г горчив шоколад
2/3 чаша сметана за разбиване
За украса:
1/2 чаша бадеми, препечени, нарязани
бадеми, нарязани на филийки
12 цели лешника
На белтъците: Смесете белтъците и захарта над вряща вода и сгорещете до хладка смес. Отстранете от огъня. Изсипете в купа и разбийте за около 15 минути при средна скорост, на сняг. Бързо ги смесете с какаото. Намажете разглабяща се форма за торта с масло и постелете с пергаментова хартия; отново намажете. С помощта на сладкарски пош, оформете спирала от сместа на дъното на тавичката, като се започне от центъра и се върви към страните, докато дъното е изцяло покрито. Пече се на 120 градуса в продължение на 2 часа. Оставя се да се охлади в съда.
На блата: Намажете кръгла тава за печене с масло, постелете с пергаментова хартия; отново намажете. Смесете разбитите яйца и захарта върху тенджера с вряща вода и сгорещете до хладка смес. Отстранете от огъня. Изсипете в купа и разбийте на висока скорост за около 10 минути. Пресейте брашното и какаото в тестото и разбъркайте до смесване. Прибавете маслото. Изсипва се в подготвената тава и се пече на 180 градуса за 35 - 40 минути или докато клечка за зъби излезе чиста. Охлажда се добре. Извадете от тавичката.
На муса: Разтопете шоколада над вряща вода. Свалете съда от котлона и се охлажда. Добавете жълтъците, един по един, като разбивате хубаво след всеки. Разбийте белтъците до получаването на меки връхчета. Внимателно прибавете една четвърт от разбитите белтъци в шоколада. Добавете оставащите белтъци леко и внимателно. Охладете.
На ганаша: Сгорещете шоколада и сметаната заедно над вряща вода, докато шоколадът се разтопи. Смесват се добре.
На тортата: Разпределете половината от ганаша върху белтъчния блат в разглабящата се форма и загладете равномерно повърхността. Нарежете блата на два слоя от по 0,5 см, заделете останалата част за друг път. Поставете един резен върху ганаша и белтъчния слой. Покрийте с около половината от муса. Покрийте с втория блат. Разпределете останалия мус върху тортата и охладете за най-малко четири до шест часа.
Точно преди сервиране, намажете останалия ганаш върху тортата. Внимателно поръсете стените на тортата с нарязани препечени бадеми. Украсете отгоре с лешникови розички - поставете цели лешници равномерно върху тортата, след това поставете бадемови филийки около всеки лешник, така че да приличат на листенцата на цвете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ