Регистрация

Уникална шоколадова торта

Автор:
адриана янкулова
|
Дата:
25 May
|
Видяна:
664
Оцени рецептата

За белтъците:

1/3 чаша белтъци

3/4 чаша захар

2 с.л. какао на прах, неподсладено

За блата:

10 яйца, разбити

3/4 чаша захар

1 1/2 чаша брашно + 2 ч.л.

2 с.л. какао на прах, неподсладено

1 с.л. масло, разтопено

За муса:

450 г горчив шоколад

6 жълтъка

8 белтъка

1/2 чаена чаша захар

За ганаша:

170 г горчив шоколад

2/3 чаша сметана за разбиване

За украса:

1/2 чаша бадеми, препечени, нарязани

бадеми, нарязани на филийки

12 цели лешника

 

На белтъците: Смесете белтъците и захарта над вряща вода и сгорещете до хладка смес. Отстранете от огъня. Изсипете в купа и разбийте за около 15 минути при средна скорост, на сняг. Бързо ги смесете с какаото. Намажете разглабяща се форма за торта с масло и постелете с пергаментова хартия; отново намажете. С помощта на сладкарски пош, оформете спирала от сместа на дъното на тавичката, като се започне от центъра и се върви към страните, докато дъното е изцяло покрито. Пече се на 120 градуса в продължение на 2 часа. Оставя се да се охлади в съда.

На блата: Намажете кръгла тава за печене с масло, постелете с пергаментова хартия; отново намажете. Смесете разбитите яйца и захарта върху тенджера с вряща вода и сгорещете до хладка смес. Отстранете от огъня. Изсипете в купа и разбийте на висока скорост за около 10 минути. Пресейте брашното и какаото в тестото и разбъркайте до смесване. Прибавете маслото. Изсипва се в подготвената тава и се пече на 180 градуса за 35 - 40 минути или докато клечка за зъби излезе чиста. Охлажда се добре. Извадете от тавичката.

На муса: Разтопете шоколада над вряща вода. Свалете съда от котлона и се охлажда. Добавете жълтъците, един по един, като разбивате хубаво след всеки. Разбийте белтъците до получаването на меки връхчета. Внимателно прибавете една четвърт от разбитите белтъци в шоколада. Добавете оставащите белтъци леко и внимателно. Охладете.

На ганаша: Сгорещете шоколада и сметаната заедно над вряща вода, докато шоколадът се разтопи. Смесват се добре.

На тортата: Разпределете половината от ганаша върху белтъчния блат в разглабящата се форма и загладете равномерно повърхността. Нарежете блата на два слоя от по 0,5 см, заделете останалата част за друг път. Поставете един резен върху ганаша и белтъчния слой. Покрийте с около половината от муса. Покрийте с втория блат. Разпределете останалия мус върху тортата и охладете за най-малко четири до шест часа.

Точно преди сервиране, намажете останалия ганаш върху тортата. Внимателно поръсете стените на тортата с нарязани препечени бадеми. Украсете отгоре с лешникови розички - поставете цели лешници равномерно върху тортата, след това поставете бадемови филийки около всеки лешник, така че да приличат на листенцата на цвете.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта