Торта с два вида блат
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блат 1:
2/3 ч брашно
1 ч пудра захар
1 ч белтъци (7 или 8)
Щипка сол
1 ч.л. винен камък
2/3 ч захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.л. бадемов екстракт
За блат 2:
1/2 ч какао на прах
1 ч силно кафе
1/2 ч мазнина
1 1/2 ч захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
2 яйца
1 1 /2 ч брашно
3/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
За блат 1: Загрейте фурната до 190 градуса. Изрежете пергаментова хартия или восъчна хартия, така че да се побере на дъното на кръгла форма за торта. Пресейте заедно брашното и пудрата захар. Оставете настрана. Поставете белтъците в купата на миксер. Разбийте бавно, докато добавяте солта и винения камък, след това продължете да разбивате в продължение на 1 минута или докато се оформят меки връхчета. Увеличете скоростта до средна и добавете захарта по една супена лъжица, след това разбийте още 1 1/2 минути. Когато белтъците станат на сняг, добавете ваниловия и бадемовия екстракт. Извадете купата от миксер и поръсете половината от сместа с пудра захар и брашно над белтъците. Обединете ги с гумена шпатула, поръсете с останалата смес и отново разбъркайте леко. Внимателно изсипете сместа в подготвената тава и се пече 40 до 50 минути или до златисто кафяво.
За да направите блат 2: Загрейте фурната до 180 градуса. Намаслете и набрашнете кръгла тава за торта. Пресейте какаото в купа, след това поръсете с кафето, докато разбърквате, за да се направи гладка паста. Оставете настрана. Комбинирайте мазнината, захарта, ванилията и яйцата и разбийте в продължение на 2 минути при средна скорост. В отделна купа, пресейте брашното, солта, бакпулвера и содата. Като редувате, добавете сместа с какао и кафе и брашното към сместа от захар и яйца и продължете да разбивате, докато се обединят. Изсипете сместа в подготвената тава и печете в продължение на 30 минути. За да направите торта: Когато и двата блата са охладени, внимателно ги срежете наполовина хоризонтално с остър назъбен нож, така че да се получат четири блата. Намажете ги и ги слепете с крем по избор и оставете в хладилника за най-малко 2 часа преди сервиране. Сервира се охладено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ