Торта с грис и халва
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
На тортата:
3/4 ч захар, много фина
3/4 ч несолено масло; меко
3 яйца - разбити
1/3 ч силно сварено кафе
1 1/2 ч плюс 2 супени лъжици грис
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. смляна канела
1 1/3 ч смлени бадеми
На сиропа:
3/4 ч захар, много фина
1/3 ч силно сварено кафе
За крема с халва:
115 г халва, натрошена
3 с.л. силно кафе
1/4 ч захар, много фина
12 с.л. несолено масло; меко
За украса:
1/4 ч шам-фъстък, нарязани
Загрейте фурната до 220C. Намажете с мазнина и постелете с восъчна хартия 2 кръгли тави за торта. За да направите тортата, в купа, разбийте на крем захарта и маслото. Постепенно разбийте с яйцата и кафето. Добавете гриса, бакпулвера, канелата и смлените бадеми. Разделете между подготвените тави и се пече във фурната за 10 минути. Намалете температурата до 175C и се пече 10-15 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Оставете да престои в съда за 2 минути, след което прехвърлете блатовете върху решетка. Междувременно направете сиропа. Сложете захарта и водата в тенджера и се загряват внимателно, докато захарта се разтвори. Варете четири минути, свалете от огъня и се разбърква с кафето. Сложете отново да заври, изсипете върху тортата и се охлажда. За да направите крема с халва, сложете халвата, кафето и захарта в тенджера и загрейте леко, докато сместа е гладка; охладете. В купа, разбийте маслото до омекване, след това разбийте в сместа с халвата. Слепете двата изпечени блата с крема с халва. Намажете с останалия крем и декорирайте с ядките.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ