Регистрация

Торта с грис и халва

Автор:
Ivko
|
Дата:
12 Nov
|
Видяна:
1070
Оцени рецептата

На тортата:

3/4 ч захар, много фина

3/4 ч несолено масло; меко

3 яйца - разбити

1/3 ч силно сварено кафе

1 1/2 ч плюс 2 супени лъжици грис

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. смляна канела

1 1/3 ч смлени бадеми

На сиропа:

3/4 ч захар, много фина

1/3 ч силно сварено кафе

За крема с халва:

115 г  халва, натрошена

3 с.л. силно кафе

1/4 ч захар, много фина

12 с.л. несолено масло; меко

За украса:

1/4 ч шам-фъстък, нарязани

 

Загрейте фурната до 220C. Намажете с мазнина и постелете с восъчна хартия 2 кръгли тави за торта. За да направите тортата, в купа, разбийте на крем захарта и маслото. Постепенно разбийте с яйцата и кафето. Добавете гриса, бакпулвера, канелата и смлените бадеми. Разделете между подготвените тави и се пече във фурната за 10 минути. Намалете температурата до 175C и се пече 10-15 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Оставете да престои в съда за 2 минути, след което прехвърлете блатовете върху решетка. Междувременно направете сиропа. Сложете захарта и водата в тенджера и се загряват внимателно, докато захарта се разтвори. Варете четири минути, свалете от огъня и се разбърква с кафето. Сложете отново да заври, изсипете върху тортата и се охлажда. За да направите крема с халва, сложете халвата, кафето и захарта в тенджера и загрейте леко, докато сместа е гладка; охладете. В купа, разбийте маслото до омекване, след това разбийте в сместа с халвата. Слепете двата изпечени блата с крема с халва. Намажете с останалия крем и декорирайте с ядките.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта