Торта със стафиди и ядки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч масло или маргарин, меко
2 ч захар
4 големи яйца
1 1/2 ч конфитюр (най-добре от къпини)
3 ч брашно
2 ч.л. смлян бахар
2 ч.л. смляна канела
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч мътеница
1 ч тъмни стафиди
2/3 ч орехи, нарязани
На глазурата:
2 ч захар
1 ч сметана
1 с.л. масло или маргарин
Смесени захаросани плодове и орехови половинки; по желание
Загрейте фурната до 150С. Намажете с мазнина и поръсете с брашно три формички за торта. В голяма купа с електрически миксер, разбийте 1 чаша масло и 2 чаши захар на средна скорост до побеляване и пухкав крем. Разбийте яйцата добре, след това добавете конфитюра. Пресейте брашното, бахара, канелата, бакпулвера и содата за хляб във втора купа. Добавете ги в тестото, като редувате с мътеницата, като започнете и свършите със сухите продукти и разбивате добре след всяко добавяне. Добавете стафидите и ядките. Изсипете сместа в подготвените тави. Пече се 40 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе чиста. Охлажда се върху решетка. За глазурата: Смесете 2 ч захар и сметаната в тенджера. Оставете да заври, като се разбърква, над средно-висока температура и варете 2 до 3 минути. Охлажда се леко, след това се разбива, докато сместа започне да се сгъстява. Добавете 1 супена лъжица масло и веднага намажете между блатовете и върху охладената торта. Оставете глазурата отгоре да се стече леко надолу по страните на тортата. Украсете със смесени захаросани плодове и орехови половинки, ако желаете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ