Торта Маркиза с шоколадов мус
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
----------------------------- За шоколадовия слой ------------------ -----------
100 г млечен шоколад
100 г смлени лешници със захар
60 г нарязани бадеми
------------------------------ За блата ----------------- -------------
4 белтъка
120 г захар
4 жълтъка
100 г брашно
20 г какао
------------------------------ За муса „Маркиза“ ------------------ ------------
250 г сметана за разбиване
200 г шоколад
50 г горчив шоколад
50 г краве масло
150 г сметана
----------------------------------- За сиропа -------------- ---------------------
100 г захар
100 г вода
20 г ром
------------------------------ За шоколадовата глазура ------------------ ------------
200 г сметана
100 г глюкоза
200 г шоколад
50 г горчив шоколад
30 г масло
Вземете разглабяща се форма за торта или готварски пръстен и постелете восъчна хартия. Разтопете млечния шоколад в тенджера с двойно дъно, добавете смлените лешници със захар и нарязаните бадеми. Намажете лист восъчна хартия със сместа и замразете.
Разбийте белтъците и захарта на твърд сняг. Внимателно добавете жълтъците, а след това прибавете смесеното с брашното какао. Намажете течното тесто листове с форми, по-големи от ринга, в който ще приготвите тортата. Пече се на 190 -200°С, до готовност.
Нарежете горчивия шоколад и шоколада за муса. Кипнете сметаната и изсипете върху шоколада. Добавете маслото. Разбийте сметаната за разбиване до получаването на почти твърд връх и когато шоколадовата смес се охлади, я добавете в нея и разбъркайте.
Кипнете захарта и водата, добавете алкохола.
Изрежете шоколадовия слой, така че да пасне в ринга на тортата. Поставете долния слой на тортата върху плоска повърхност. Поставете отгоре ринга и натиснете надолу, така че да изрежете краищата, а центърът е вътре в ринга и да е плътно прилепнал. Намажете със сироп долния слой. Сложете малко мус, а след това и слоя с шоколад. Сложете още един слой мус и намажете горния слой със сироп. След това го поставете върху тортата.
Сложете тортата в хладилника за около час. Отстранете пръстена от тортата.
Кипнете глюкозата и залейте с нея нарязания ситно шоколад за глазурата. Добавете маслото при глазурата, разбъркайте и изсипете върху тортата. Намажете с шпатула, така че да се покрие цялата торта.
Украсете с шоколадови трюфели, бял шоколад, или каквото ви харесва.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ