Регистрация

Торта Маркиза с шоколадов мус

Автор:
надежда
|
Дата:
27 Mar
|
Видяна:
1382
Оцени рецептата

----------------------------- За шоколадовия слой ------------------ -----------

100 г млечен шоколад

100 г смлени лешници със захар

60 г нарязани бадеми

------------------------------ За блата ----------------- -------------

4 белтъка

120 г захар

4 жълтъка

100 г брашно

20 г какао

------------------------------ За муса „Маркиза“ ------------------ ------------

250 г сметана за разбиване

200 г шоколад

50 г горчив шоколад

50 г краве масло

150 г сметана

----------------------------------- За сиропа -------------- ---------------------

100 г захар

100 г вода

20 г ром

------------------------------ За шоколадовата глазура ------------------ ------------

200 г сметана

100 г глюкоза

200 г шоколад

50 г горчив шоколад

30 г масло

 

Вземете разглабяща се форма за торта или готварски пръстен и постелете восъчна хартия. Разтопете млечния шоколад в тенджера с двойно дъно, добавете смлените лешници със захар и нарязаните бадеми. Намажете лист восъчна хартия със сместа и замразете.

Разбийте белтъците и захарта на твърд сняг. Внимателно добавете жълтъците, а след това прибавете смесеното с брашното какао. Намажете течното тесто листове с форми, по-големи от ринга, в който ще приготвите тортата. Пече се на 190 -200°С, до готовност.

Нарежете горчивия шоколад и шоколада за муса. Кипнете сметаната и изсипете върху шоколада. Добавете маслото. Разбийте сметаната за разбиване до получаването на почти твърд връх и когато шоколадовата смес се охлади, я добавете в нея и разбъркайте.

Кипнете захарта и водата, добавете алкохола.

Изрежете шоколадовия слой, така че да пасне в ринга на тортата. Поставете долния слой на тортата върху плоска повърхност. Поставете отгоре ринга и натиснете надолу, така че да изрежете краищата, а центърът е вътре в ринга и да е плътно прилепнал. Намажете със сироп долния слой. Сложете малко мус, а след това и слоя с шоколад. Сложете още един слой мус и намажете горния слой със сироп. След това го поставете върху тортата.

Сложете тортата в хладилника за около час. Отстранете пръстена от тортата.

Кипнете глюкозата и залейте с нея нарязания ситно шоколад за глазурата. Добавете маслото при глазурата, разбъркайте и изсипете върху тортата. Намажете с шпатула, така че да се покрие цялата торта.

Украсете с шоколадови трюфели, бял шоколад, или каквото ви харесва.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта