Регистрация

Супа от черен боб

Автор:
blazheva
|
Дата:
19 Nov
|
Видяна:
798
Оцени рецептата

450 г черен боб, накиснат за през нощта

1 глава лук, обелена, нарязана на 6 парчета

4 цели зърна карамфил - забити в едното парче лук

1 голяма скилидка чесън -  набодена с клечка за зъби, така че да можете да я премахнете лесно

2 дафинови листа

3 ч пилешки бульон

2 с.л. кимион, семена

1 с.л. зехтин

3 моркова - измити, но небелени и нарязани

3 стръка целина с листа - измити и нарязани

3 големи скилидки чесън, обелен и нарязан ситно

1 с.л. сушена мащерка

1/2 ч.л. чили на прах

6 с.л. заквасена сметана

Пресен кориандър - измит и подсушен

Зелен лук, ситно нарязан

Резени лайм

 

Отцедете боба и го сложете в голяма тенджера. Покрийте със студена вода и се намалете огъня до слаб. Добавете лука, чесъна и дафиновите листа. Варете, като се разбърква от време на време и добавяте вода, когато течността се редуцира. Когато бобът омекне (това отнема от един до три часа), извадете лука и чесъна. Отделете половината боб и оставете да се охлади, след което го пюрирайте с пилешкия бульон. Върнете сместа в тенджерата. Добавете сол на вкус и оставете да къкри, докато подготвяте зеленчуците. Препечете семената кимион в ненамаслен тиган и ги смелете в хаванче. Загрейте олиото в същия тиган и запържете морковите, целината и чесъна, докато са полупрозрачни. Добавете кимиона, мащерката и чилито на прах и се разбърква. Добавете зеленчуците при боба, деглазирайте тигана с малко сух вермут или вода и също добавете тази течност към фасула. Проверете подправките, оставете да къкри още 10 минути, докато супата е готова. Поднесете гарнирана с лъжичка сметана, нарязан зелен лук и кориандър, както и с резен лайм.





Виж още от категория "Боб и зърнени храни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта