Супа от черен боб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г черен боб, накиснат за през нощта
1 глава лук, обелена, нарязана на 6 парчета
4 цели зърна карамфил - забити в едното парче лук
1 голяма скилидка чесън - набодена с клечка за зъби, така че да можете да я премахнете лесно
2 дафинови листа
3 ч пилешки бульон
2 с.л. кимион, семена
1 с.л. зехтин
3 моркова - измити, но небелени и нарязани
3 стръка целина с листа - измити и нарязани
3 големи скилидки чесън, обелен и нарязан ситно
1 с.л. сушена мащерка
1/2 ч.л. чили на прах
6 с.л. заквасена сметана
Пресен кориандър - измит и подсушен
Зелен лук, ситно нарязан
Резени лайм
Отцедете боба и го сложете в голяма тенджера. Покрийте със студена вода и се намалете огъня до слаб. Добавете лука, чесъна и дафиновите листа. Варете, като се разбърква от време на време и добавяте вода, когато течността се редуцира. Когато бобът омекне (това отнема от един до три часа), извадете лука и чесъна. Отделете половината боб и оставете да се охлади, след което го пюрирайте с пилешкия бульон. Върнете сместа в тенджерата. Добавете сол на вкус и оставете да къкри, докато подготвяте зеленчуците. Препечете семената кимион в ненамаслен тиган и ги смелете в хаванче. Загрейте олиото в същия тиган и запържете морковите, целината и чесъна, докато са полупрозрачни. Добавете кимиона, мащерката и чилито на прах и се разбърква. Добавете зеленчуците при боба, деглазирайте тигана с малко сух вермут или вода и също добавете тази течност към фасула. Проверете подправките, оставете да къкри още 10 минути, докато супата е готова. Поднесете гарнирана с лъжичка сметана, нарязан зелен лук и кориандър, както и с резен лайм.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ