Регистрация

Портокалов пай

Автор:
hodjeva
|
Дата:
09 Oct
|
Видяна:
867
Оцени рецептата

За блата:

2 ч брашно

1/2 ч.л. сол

2/3 ч зеленчукова мазнина

2 с.л. ледена вода (или повече)

2 ч пресен портокалов сок

12 с.л. несолено масло, нарязано

1 1/2 с.л. настъргана портокалова кора

1/2 ч пресен лимонов сок

2 ч.л. гренадин

За пълнежа:

6 с.л. царевично нишесте

3 с.л. брашно

1 ч захар

1/4 ч.л. сол

1 ч вряща вода

5 жълтъка, леко разбити

За целувчения крем:

5 белтъка, със стайна температура

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. винен камък

1/2 ч захар

2 с.л. захар

 

Смесете брашното, солта и мазнината в голяма купа и нарежете мазнината докато сместа заприлича на овесени ядки. С вилица, добавете достатъчно ледена вода, само колкото тестото да се събере на топка. Приплескайте топката на диск, увийте във восъчна хартия и се съхранява в хладилник в продължение на най-малко 1 час. На леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг. Без да разтегляте, сложете в кръгла тавичка за печене. Подрежете, така че да остане 1 см извън ръба. Навийте тестото извън ръба на руло. Оставете в хладилника за 30 минути преди печене. Загрейте фурната до 210С. Постелете алуминиево фолио върху тестото и сложете тежести отгоре, за да не се надигне. Пече се в продължение на 15 - 20 минути или докато стане хрупкаво и златисто. Охлажда се върху решетка. За плънката: В голяма купа, смесете царевичното нишесте, брашното, захарта и солта. При постоянно бъркане, изсипете кипящата вода и смесете до гладкост. Добавете жълтъците и портокаловия сок и разбийте до гладкост. Прехвърлете сместа над съд с кипяща вода, но без да допира водата. Варете , като се разбърква често, за 15 - 20 минути. Когато сместа е много гъста, я отстранете от котлона. Добавете маслото, портокаловата кора, лимоновия сок и гренадина; разбърква се, докато маслото се разтопи. Покрийте с кръг восъчна хартия директно отгоре и оставете плънката да се охлади на стайна температура. Изсипва се в предварително изпечения блат за пай и се покрива с восъчна хартия и се охлажда в продължение на най -малко 5 часа или за през нощта. На целувчения крем: Загрейте фурната до 180С. Сложете белтъците в купа, добавете солта и разбийте на пяна. Добавете винения камък и разбийте на сняг. Постепенно добавете захарта и продължете да биете, докато белтъците са твърди и много лъскави. Изсипете върху плънката и намажете хубаво отгоре. Пече се в центъра на фурната за 15 минути, или докато белтъците са златисти. Оставете да изстине и сложете в хладилника в продължение на 3 часа преди сервиране.





Виж още от категория "Боб и зърнени храни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта