Регистрация

Портокалово-бадемова торта със заквасена сметана и парченца шоколад

Автор:
Svetly Damianova
|
Дата:
26 Nov
|
Видяна:
781
Оцени рецептата

60 г полусладък шоколад, натрошен

1/2 ч.л. портокалов ликьор

1 ч.л. + 1 2/3 ч брашно

2 яйца

2/3 ч заквасена сметана

1 ч.л. ванилов екстракт

2/3 ч захар

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода за хляб

1/2 ч.л. сол

1/3 ч нарязани бадеми, препечени и фино смлени

1 с.л. настъргана портокалова кора

11 с.л. несолено масло, меко

 

За блата: Намажете с масло и набрашнете форма за кекс и заделете. Смесете натрошения шоколад и ликьора в купа. Добавя се 1 супена лъжица брашно и се разбърква, за да се покрие шоколадът. Заделете. Разбийте яйцата, 3 с.л. заквасена сметана и ваниловия екстракт в средно голяма купа, оставете настрана. Смесете следващите шест съставки плюс останалите 1 2/3 чаши брашно в голяма купа на много ниска скорост. Прибавете маслото и останалата сметана; разбийте на ниска скорост, докато сухите съставки се навлажнят. Разбийте на умерена скорост за 1 1/2 мин. Постепенно добавете яйчената смес, по една трета в даден момент, като остъргвате стените на купата като е необходимо. Добавете шоколадовата смес. Сложете решетката на фурната на средна позиция и загрейте фурната до 180С. Изсипете сместа в подготвения съд и загладете повърхността с шпатула. Печете 40 - 45 мин. или докато отскача при допир. Прехвърлете върху решетка. Набодете цялата повърхност с клечка за зъби. За сиропа: Сложете захарта, портокаловия сок и портокаловия ликьор в малка тенджера. Оставете да заври и варете на слаб огън, докато захарта се разтопи, около 1 мин. Намажете тортата с половината от сиропа. Оставете да изстине в съда за 10 минути. Извадете в чиния. Намажете с останалия сироп и оставете да се охлади напълно.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта