Портокалово-бадемова торта със заквасена сметана и парченца шоколад
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
60 г полусладък шоколад, натрошен
1/2 ч.л. портокалов ликьор
1 ч.л. + 1 2/3 ч брашно
2 яйца
2/3 ч заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
2/3 ч захар
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
1/3 ч нарязани бадеми, препечени и фино смлени
1 с.л. настъргана портокалова кора
11 с.л. несолено масло, меко
За блата: Намажете с масло и набрашнете форма за кекс и заделете. Смесете натрошения шоколад и ликьора в купа. Добавя се 1 супена лъжица брашно и се разбърква, за да се покрие шоколадът. Заделете. Разбийте яйцата, 3 с.л. заквасена сметана и ваниловия екстракт в средно голяма купа, оставете настрана. Смесете следващите шест съставки плюс останалите 1 2/3 чаши брашно в голяма купа на много ниска скорост. Прибавете маслото и останалата сметана; разбийте на ниска скорост, докато сухите съставки се навлажнят. Разбийте на умерена скорост за 1 1/2 мин. Постепенно добавете яйчената смес, по една трета в даден момент, като остъргвате стените на купата като е необходимо. Добавете шоколадовата смес. Сложете решетката на фурната на средна позиция и загрейте фурната до 180С. Изсипете сместа в подготвения съд и загладете повърхността с шпатула. Печете 40 - 45 мин. или докато отскача при допир. Прехвърлете върху решетка. Набодете цялата повърхност с клечка за зъби. За сиропа: Сложете захарта, портокаловия сок и портокаловия ликьор в малка тенджера. Оставете да заври и варете на слаб огън, докато захарта се разтопи, около 1 мин. Намажете тортата с половината от сиропа. Оставете да изстине в съда за 10 минути. Извадете в чиния. Намажете с останалия сироп и оставете да се охлади напълно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ