Портокалова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блатовете:
1 3/4 ч цели бадеми
3/4 ч захар
2 с.л. царевично нишесте
1 ч белтъци
1 щипка сол
1/2 ч захар
2 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. бадемов екстракт
1/2 ч препечени нарязани бадеми за украса
За карамелено-потрокаловия крем
3/4 ч захар
1/2 ч.л. лимонов сок
1 ч мляко
4 жълтъка
2 с.л. настъргана портокалова кора
1 1/2 ч неосолено масло
Глазирани портокалови филийки:
1/2 ч портокалов сок
1 пакет желатин
2/3 ч конфитюр от кайсии
2 големи портокала
Загрейте фурната до 180ºС. Разбийте бадемите в кухненски робот, докато са едро смлени. Поставете ги в тава за печене и препечете за около 15 минути, като се разбърква често, до златисто. Охлажда се и се смесват със захарта и царевичното нишесте. Загрейте фурната до 150ºС. Разбийте белтъците на средна скорост със солта, докато станат бели и непрозрачни. Увеличете скоростта до максимум и разбийте с останалата захар. Продължете да разбивате докато белтъците станат на сняг. Добавете екстрактите и препечените бадеми. Изсипете сместа с помощта на сладкарски пош в кръгли тавички за печене. Печете на 150C за около 30 минути, докато се получи хрупкава коричка, но не са напълно сухи. Охладете ги в съда. За плънката, поставете захарта и лимоновия сок в тенджера и се разбърква добре, докато се смесят. Поставете на умерен огън и се разбърква от време на време, докато захарта се разтопи и карамелизира. Добавете млякото внимателно (защото карамелът ще пръска) и оставете отново да заври, като се разбърква за да се разтвори карамелът. Разбийте жълтъците в купа с портокаловата кора и добавете половината кипящо мляко. Оставете останалото мляко да заври и го добавете в сместа с жълтъците, като продължавате да разбивате, докато се сгъсти. Прецедете в купа и се охлажда. Разбийте маслото с миксер на средна скорост, докато омекне и побелее. Разбийте с яйчения крем до гладкост. За портокаловите резени, смесете портокаловия сок и желатина в купа. Сложете сладкото от кайсии да ври на слаб огън, като се разбърква от време на време. Добавете портокаловата смес и върнете отново да заври, докато се редуцира леко. Прецедете и охладете леко. Разполовете и нарежете портокалите на тънки филийки. Потопете резените портокал в глазурата и поставете в тиган, застлан с найлоново фолио, за да се втвърди желатинът. За да сглобите тортата, подрежете блатовете така че да се получат кръгове с диаметър 25 см и ги поставете в подходящ съд. Намажете с 1/4 ч от плънката. Повторете с още един блат и още 1/4 от пълнежа. Покрийте с останалия блат и намажете хубаво отгоре и отстрани с още 1/4 от пълнежа. Използвайте останалия пълнеж за украса - с шприц или готварски пош, декорирайте с цветчета. Натиснете нарязаните бадеми отстрани на тортата и напълнете центъра с тях. Подредете резените портокал върху цветчетата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ