Ментова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 пакет сметана за разбиване
2/3 ч натрошени ментови бонбонки
За шоколадовото руло:
4 яйца
1 ч захар
1/3 чаша вода
1 ч.л. ванилия
1 ч брашно
1/4 ч какао
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
Пудра захар
Пригответе първо шоколадовото руло. Разбийте сметаната за разбиване в голяма охладена купа с електрически миксер на висока скорост, на сняг. Заделете 2 чаши. Добавете 1/2 ч от натрошените бонбони в останалата сметана. Развийте рулото и махнете кърпата. Намажете с ментовата сметана. Нарежете блата по дължина на 6 еднакво големи ленти. Навийте една от лентите на руло и я поставете с отрязания край нагоре в средата на голяма чиния за сервиране. Повторете с останалите ленти, като ги подредите плътно в кръг около първата в чинията. Загладете отгоре с шпатула, ако е необходимо. Глазирайте тортата отгоре и отстрани със заделената бита сметана. Поръсете с останалите бонбонки. Покрийте и охладете за най-малко 2 часа преди сервиране.
За шоколадовото руло:
Загрейте фурната до 190ºС. Постелете пергаментова хартия в плитка тавичка за печене и намажете щедро с мазнина. Разбийте яйцата в малка купа с електрически миксер на висока скорост за около 5 минути или докато се сгъстят и станат с лимонов цвят. Изсипете яйцата в средно голяма купа. Постепенно добавете захарта. Разбийте с водата и ванилията на ниска скорост. Постепенно се добавят брашното, какаото, бакпулверът и солта, като се разбива само докато тестото е гладко. Изсипва се в тавата, като се разпространява до ъглите. Печете 12 - 15 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Веднага се разхлабя от ръбовете на съда и се обръща върху кърпа, щедро поръсена с пудра захар. Внимателно отстранете хартията. Докато е още горещо, внимателно навийте на руло с кърпата откъм тесния край. Охладете върху решетка най-малко 3 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ