Лимоновo-ореховa торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
----------------------------------- За блата -----------------------------------
2 с.л. брашно
7 яйца, разделени
3/4 ч захар
2 ч орехи, едро смлени
1 с.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
----------------------------------- За глазурата-----------------------------------
1 жълтък
1/3 ч лимонов сок
1/2 ч захар
1 ч.л. маргарин
1 с.л. лимонова кора
1. Загрейте фурната до 160°С. Намажете с мазнина форма за торта с диаметър 23 см и поръсете с брашно.
2. Разбийте жълтъците и захарта в голяма купа, до хомогенност. Прибавете орехите и лимоновата кора. Разбийте белтъците и лимоновия сок в голяма купа, на сняг, но да не са сухи връхчетата. Прибавете 1/4 от белтъците в сместа с жълтъци. Прибавете останалите белтъци и разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси. Изсипете в приготвената тава.
3. Печете в загрятата фурна за 1 час или докато блатът стане твърд на допир в средата. Охладете върху решетка за 15 минути. Тортата ще хлътне в центъра.
4. Междувременно подгответе глазурата: Смесете жълтъка, лимоновия сок, захарта и маргарина в малка тенджера. Оставете да заври на среден огън, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня и прибавете кората.
5. Направете няколко дупчици в горната част на тортата с дълъг шиш. Както е все още в разглабящата се форма, намажете с глазура. Оставете да престои няколко минути, за да може глазурата да попие. Извадете тортата от формата, като прокарате тънък нож около ръба, така че да се отлепи. Украсете с лимонова кора, ако желаете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ