Италианска торта с ром
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3 жълтъка
1 ч захар
2 1/4 ч брашно
2 ч мляко
Настърганата кора на 1/2 лимон
1 ч масло, със стайна температура
4 яйца
3/4 ч заквасена сметана
1 ч.л. ванилов екстракт
1/2 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
1/2 ч тъмен ром
Загрейте фурната до 180С. Разбийте жълтъците и 1/4 чаена чаша захар заедно в купа и бавно се добавя 1/4 чаша брашно. Междувременно поставете млякото в малка тенджера и загрейте почти до кипене. Изсипете бавно млякото върху жълтъците, след това изсипете цялата смес обратно в съда. Поставете на умерен огън и варете, като се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Махнете от огъня и добавете лимоновата кора. Изсипете в пластмасов контейнер, покрийте с капак и поставете в хладилника за охлаждане. С миксер на висока скорост, разбийте на крем маслото и останалата захар. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате всяко да се абсорбира, преди да добавите следващото. Добавете сметаната и се разбърква до смесване. Добавете ванилията, индийското орехче, содата и солта. Намалете скоростта до умерена, добавете останалото брашно и разбъркайте още минута. Остържете тестото в кръгла или правоъгълна тава за торта. Поставете в средата на фурната за 50 - 60 минути. Клечка за зъби, поставена в центъра ще излезе чиста, когато тортата е готова. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 15 минути преди да извадите от тавата върху решетка. Когато се охлади напълно, нарежете на 6 блата. Поставете първия блат върху поднос за торта и се поръсва с малко ром. Покрийте с част от яйчения крем. Поставете втори блат отгоре, поръсва се с ром и се покрива с още яйчен крем. Повторете с останалите блатове, ром и крем. Намажете цялата торта с крем отгоре и отстрани. Охладете за 2 часа преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ