Регистрация

Божествен пай с шоколад

Автор:
Бистра Илиева
|
Дата:
25 May
|
Видяна:
1411
Оцени рецептата

За блата:

1 ч брашно; пресято

1/4 ч.л. сол

1/3 ч растителна мазнина

15 г полусладък шоколад; настърган

2 с.л. студена вода

На пая:

1/4 ч захар

1 пакетче желатин

1/4 ч.л. сол

1 ч мляко

3 яйца, разделени

85 г шоколад; нарязан

1/2 ч.л. ванилия

1/4 ч.л. калиев битартарат

1/4 ч захар

1 ч бита сметана

За украса:

Подсладена сметана

15 г полусладък шоколад

 

На блата: Пресейте солта и брашното в купа и нарежете мазнината, разбийте с миксер, докато се получат едри трохи. Добавете шоколада и водата, разбъркайте с вилица, докато се оформи тесто. Оформете тестото плътно на топка и след това разточете върху леко набрашнена повърхност на кръг. Сложете го в тавичка за пай и отрежете краищата, така че да останат 2,5 см извън ръба на тавичката. Навийте на руло останалото извън тавичката тесто и набодете цялата повърхност на пая с вилица. Печете на 200 градуса за 12 минути или до златисто кафяво. Охладете върху решетка. На пая: Разбъркайте 1/4 чаша захар, желатина и солта заедно в тенджера. Прибавете млякото и леко разбитите жълтъци. Добавят се 3 блокчета неподсладен шоколад и варете на слаб огън, като се бърка непрекъснато, докато шоколадът се разтопи и се разтвори желатинът. Махнете от огъня и прибавете ванилията. Охладете в хладилника, като се разбърква от време на време, докато сместа е с консистенцията на неразбит яйчен белтък. Извадете сместа с шоколада от хладилника и оставете настрана. Веднага разбийте белтъците и калиевия битартарат в друга купа на пяна с помощта на електрически миксер на висока скорост. Постепенно добавете 1/4 чаша захар, по 1 с.л. наведнъж, като разбивате добре след всяко добавяне. Продължете да разбивате, докато се получат лъскави връхчета. Разбийте шоколадовата смес до гладкост, с помощта на електрически миксер на средна скорост. Прибавете белтъчната сместа в шоколадовата, след това добавете сметаната. Охладете в хладилника. Охладете в хладилника за 2 часа или докато стегне. При поднасяне, украсете пая с облачета подсладена бита сметана. Настържете и поръсете с шоколад върху сметаната.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта