Регистрация

Бананова торта с шоколадова сметана

Автор:
Lubomir Atanassof
|
Дата:
29 May
|
Видяна:
744
Оцени рецептата

1 ч мазнина

2 ч захар

3 яйца

2 ч пюре от банани (около 4 големи)

1 ч.л. ванилия

3 ч брашно; пресято

1 ч.л. сода за хляб

1 ч.л. сол

1/2 ч мътеница

1 ч нарязани орехи

2 средно големи банана, цели

лимонов сок

1/2 ч едро нарязани орехи

За шоколадовата сметана:

1 ч полусладък или млечен шоколад, натрошен

1 ч (226 г) сметана за разбиване

 

Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло и поръсете с брашно две квадратни или кръгли тави за печене. Разбийте мазнината и захарта в купа, до побеляване и получаване на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Смесете с банановото пюре и ванилията. Пресейте брашното, содата и солта заедно; Добавете ги при кремообразната смес последователно с мътеницата, като се започва и завършва с брашнената смес. Добавете една чаша орехи. Изсипете сместа в подготвените тави. Печете 30 - 35 минути или докато тортата започне да се отдръпва от стените на тавата и клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Охлажда се в съда в продължение на 10 минути. Извадете от тавичките и охладете върху решетка. Сложете единия блат на дъното на чиния за сервиране, намажете с половината от шоколадовата сметана. Нарежете целите банани на филийки и ги натопете в лимонов сок. Поставете половината бананови резени в кръг около ръба на долния блат. Покрива се с горния блат на тортата; намажете с останалата шоколадова сметана. Гарнира се с останалите бананови резени и 1/2 чаша нарязани орехи. Съхранявайте в хладилник до сервиране.

На шоколадовата сметана:

Разтопете шоколада в малка тенджера на слаб огън; заделете, да се охлади. В охладена купа с електрически миксер на висока скорост, разбийте сметаната на сняг. Внимателно смесете с охладения шоколад, докато се обединят.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта