Бананова торта с шоколадова сметана
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч мазнина
2 ч захар
3 яйца
2 ч пюре от банани (около 4 големи)
1 ч.л. ванилия
3 ч брашно; пресято
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1/2 ч мътеница
1 ч нарязани орехи
2 средно големи банана, цели
лимонов сок
1/2 ч едро нарязани орехи
За шоколадовата сметана:
1 ч полусладък или млечен шоколад, натрошен
1 ч (226 г) сметана за разбиване
Загрейте фурната до 180С. Намажете с масло и поръсете с брашно две квадратни или кръгли тави за печене. Разбийте мазнината и захарта в купа, до побеляване и получаване на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко добавяне. Смесете с банановото пюре и ванилията. Пресейте брашното, содата и солта заедно; Добавете ги при кремообразната смес последователно с мътеницата, като се започва и завършва с брашнената смес. Добавете една чаша орехи. Изсипете сместа в подготвените тави. Печете 30 - 35 минути или докато тортата започне да се отдръпва от стените на тавата и клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Охлажда се в съда в продължение на 10 минути. Извадете от тавичките и охладете върху решетка. Сложете единия блат на дъното на чиния за сервиране, намажете с половината от шоколадовата сметана. Нарежете целите банани на филийки и ги натопете в лимонов сок. Поставете половината бананови резени в кръг около ръба на долния блат. Покрива се с горния блат на тортата; намажете с останалата шоколадова сметана. Гарнира се с останалите бананови резени и 1/2 чаша нарязани орехи. Съхранявайте в хладилник до сервиране.
На шоколадовата сметана:
Разтопете шоколада в малка тенджера на слаб огън; заделете, да се охлади. В охладена купа с електрически миксер на висока скорост, разбийте сметаната на сняг. Внимателно смесете с охладения шоколад, докато се обединят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ