Шоколадова торта с ганаш и маслен крем
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блатовете:
14 яйца, разделени
1 3/4 ч захар
255 г горчиво-сладък шоколад, разтопен и охладен
За масления крем:
1 ч захар
2 големи яйца
1 1/2 ч неосолено масло, меко
3 с.л. разтворимо еспресо, разтворено в
1 с.л. топла вода
За ганаша:
1 1/2 ч сметана
170 г горчиво-сладък шоколад, нарязан фино
За поднасяне:
3/4 ч конфитюр от кайсии, загрят до хладко
Шоколадови зърна кафе за украса
Поставете восъчна хартия на дъното на две плитки тави и намаслете и набрашнете хартията. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер. Добавете бавно 1-1/2 ч захар и разбийте сместа, докато стане гъста и бледа и образува конци. Прибавете шоколада и смесете тестото много добре. В друга голяма купа с чисти бъркалки, разбийте белтъците почти на сняг. Добавете останалата 1/4 чаша захар бавно и разбийте на сняг. Прибавете една четвърт от белтъците при жълтъците, след което обединете с останалите белтъци много внимателно, но старателно и изсипете тестото в тавите, като го разпределите равномерно. Пекат се в средата на предварително загрята на 190С фурна за 18-20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Оставете ги да се охладят в съда, покрити с кухненска кърпа. Извадете от съда и отлепете хартията. За масления крем: Разтворете захарта в малка тенджера с 1/3 чаша вода над умерен огън, като се разбърква. Оставете да заври и се вари, докато достигне 120С. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер на пяна. Добавете захарния сироп на тънка струя, като разбивате сместа, докато се охлади. Разбийте с маслото, като добавяте по 1 с.л. Прибавете еспресото и щипка сол. Разбийте до смесване. Ако е необходимо, охладете масления крем, покрит, докато се сгъсти достатъчно. За ганаша: В голяма тенджера, сложете сметаната само да заври и отстранете от огъня. Добавете шоколада и се разбърква, до гладкост. Прехвърлете сместа в купа и оставете в хладилника, покрито, като се разбърква от време на време, докато се охлади и сгъсти. Не бива да се втвърдява. Разбийте сместа до образуването на меки върхове. За поднасяне: Прокарайте конфитюра през фино сито в купа. Сложете блатовете върху работната си повърхност. Подрежете краищата и срежете надлъжно наполовина всеки блат. В чиния за сервиране, сложете един блат, намажете го с една трета от конфитюра и след това с една трета от ганаша. Покрийте с втори блат и повторете процедурата, като завършите с чист блат. Намажете страните и горната част на тортата с тънък слой от масления крем и оставете в хладилника в продължение на 30 минути. Намажете с още маслен крем, като заделите около 1/3 чаша, за да направите розички по ръба на тортата с помощта на шприц. Охладете. Извадете от хладилника 30 минути преди сервиране и украсете, като поставите шоколадово зърно кафе във всяка розичка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ