Регистрация

Шоколадова торта с ганаш и маслен крем

Автор:
ivanova
|
Дата:
31 Jan
|
Видяна:
928
Оцени рецептата

За блатовете:

14 яйца, разделени

1 3/4 ч захар

255 г горчиво-сладък шоколад, разтопен и охладен

За масления крем:

1 ч захар

2 големи яйца

1 1/2 ч неосолено масло, меко

3 с.л. разтворимо еспресо, разтворено в

1 с.л. топла вода

За ганаша:

1 1/2 ч сметана

170 г горчиво-сладък шоколад, нарязан фино

За поднасяне:

3/4 ч конфитюр от кайсии, загрят до хладко

Шоколадови зърна кафе за украса

 

Поставете восъчна хартия на дъното на две плитки тави и намаслете и набрашнете хартията. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер. Добавете бавно 1-1/2 ч захар и разбийте сместа, докато стане гъста и бледа и образува конци. Прибавете шоколада и смесете тестото много добре. В друга голяма купа с чисти бъркалки, разбийте белтъците почти на сняг. Добавете останалата 1/4 чаша захар бавно и разбийте на сняг. Прибавете една четвърт от белтъците при жълтъците, след което обединете с останалите белтъци много внимателно, но старателно и изсипете тестото в тавите, като го разпределите равномерно. Пекат се в средата на предварително загрята на 190С фурна за 18-20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Оставете ги да се охладят в съда, покрити с кухненска кърпа. Извадете от съда и отлепете хартията. За масления крем: Разтворете захарта в малка тенджера с 1/3 чаша вода над умерен огън, като се разбърква. Оставете да заври и се вари, докато достигне 120С. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер на пяна. Добавете захарния сироп на тънка струя, като разбивате сместа, докато се охлади. Разбийте с маслото, като добавяте по 1 с.л. Прибавете еспресото и щипка сол. Разбийте до смесване. Ако е необходимо, охладете масления крем, покрит, докато се сгъсти достатъчно. За ганаша: В голяма тенджера, сложете сметаната само да заври и отстранете от огъня. Добавете шоколада и се разбърква, до гладкост. Прехвърлете сместа в купа и оставете в хладилника, покрито, като се разбърква от време на време, докато се охлади и сгъсти. Не бива да се втвърдява. Разбийте сместа до образуването на меки върхове. За поднасяне: Прокарайте конфитюра през фино сито в купа. Сложете блатовете върху работната си повърхност. Подрежете краищата и срежете надлъжно наполовина всеки блат. В чиния за сервиране, сложете един блат, намажете го с една трета от конфитюра и след това с една трета от ганаша. Покрийте с втори блат и повторете процедурата, като завършите с чист блат. Намажете страните и горната част на тортата с тънък слой от масления крем и оставете в хладилника в продължение на 30 минути. Намажете с още маслен крем, като заделите около 1/3 чаша, за да направите розички по ръба на тортата с помощта на шприц. Охладете. Извадете от хладилника 30 минути преди сервиране и украсете, като поставите шоколадово зърно кафе във всяка розичка.

 





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта