Ябълков пай с орехи
Сладкиш с ябълки, ядки и ванилия.
Необходими продукти:
- 4-5 големи ябълки
- 5-6 маслени бисквити
- 200 гр захар
- 1 пакетче масло /125 гр/
- 4 яйца
- щипка сол
- 3 супени лъжици кисело мляко
- около 300 гр брашно
- 100 гр орехови ядки
- 50 гр стафиди
- 1 бакпулвер
- 1 чаена лъжица канела
- 2 супени лъжици грис
- ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
Разбиваме жълтъците със захарта, прибавяме разтопено маслото, брашното, предварително пресято с бакпулвера и млякото. Бъркаме до получаването на гладка и пухкава смес.
Отделно разбиваме белтъците със солта на сняг и ги прибавяме към предната смес с леко бъркане с дървена лъжица. Получаваме тесто, с гъстотата на кексовото.
Омасляваме тавичка с диаметър 24 см и поръсваме дъното й със смес от 2 супени лъжици грис и 2 супени лъжици кристална захар. Изсипваме половината от кексовата смес. Върху нея редим обелените, почистени и нарязани на филийки ябълки. Отгоре наръсваме обилно със стафиди, орехи, канела и разчупените на парченца бисквити. Заливаме с останалата смес. Заглаждаме и печем във фурна, загрята на 180 градуса, около 50 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ