Традиционен италиански ябълков сладкиш
Сладкиш с плодове, вино и ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 300 г бяло брашно
- 200 г мека кафява захар
- 110 г масло
- 2 яйца
- 2 големи ябълки, сорт по избор
- 2 ч.л. бакпулвер
- 8 с.л. вино марсала (или шери/порто)
- 2 ч.л. ароматни подправки
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете, почистете и нарежете ябълките и ги покрийте с няколко с.л. захар и виното. Оставете да престоят за поне 20 мин., като разбърквате от време на време.
2. Намажете тигана с малко масло (5-10 г). Разтопете останалото масло.
3. Смесете брашното с другите сухи продукти (бакпулвера, захарта, солта, подправките) в голяма купа, добавете яйцата, разтопеното масло и ябълковата марината. Разбъркайте до хомогенност, добавете ябълките и отново разбъркайте.
4. Изсипете всичко в тавичка и печете за 45-50 мин. на 190°С. Парченцата ябълка ще оставят кекса сочен. Когато се изпече, прободете на няколко места по повърхността и оставете за още около 10 мин. в изстиващата фурна.
5. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ