Шунка с кленов сироп, горчица и бърбън
Свински бут с уникална марината и подправки.
Необходими продукти:
- 1 голямо парче шунка (свински бут); около 2 кг
- ½ ч.ч. бърбън
- 1 ч.ч. кленов сироп
- ½ ч.л. канела на прах
- 3 с.л. горчица със семена
- 200 г кафява захар
- карамфил
- морска сол
Начин на приготвяне:
1. Отстранете кожата от бута. Направете прорези на зигзаг. Запазете кожата, за да покриете с нея остатъците от месото.
2. Нарежете на Х-ове сланината с нож.
3. Натрийте с морската сол целия бут.
4. Сложете карамфила между или в средата на ромбовете.
5. Оставете една нощ да се маринова.
6. Смесете всички останали съставки (без солта и карамфила) в тенджерка, кипнете и оставете соса да къкри на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато се посгъсти. Свалете от огъня и мариновайте с получения сос бута. Запазете останалата част и пъхнете и бута и соса в хладилника за 1 нощ.
7. Загрейте фурната на 160 С.
8. Покрийте с фолио дъното на една тава.
9. Сложете в нея бута и печете за по 30 мин. на килограм (целта е да се затопли цялостно, а не да се сготви, шунката е предварително сготвена).
10. В последния час от готвенето извадете бута от тавичката, прехвърлете соса отделен при печенето в тенджерка и върнете бута във фурната.
11. Отцедете от соса излишната мазнина и го смесете със запазената марината.
12. Увеличете фурната на 180 С.
13. Намажете отново равномерно бута с маринатата смесена със соса от печенето.
14. Увеличете за малко температурата, за да се зачерви хубаво бута.
15. Оставете го настрани да почине 20 минути преди да го разрежете, за да остане месото сочно.
Разрязване:
1. Направете няколко прореза като започнете от сланината и изтеглите ножа надолу чак до и около кокала (сякаш режете хляб). След това завъртете ножа по кокала, така че да довършите и разделите отделните резени.
2. Подредете парчетата в чиния, за да изглежда бута отново цял.
3. Залейте със соса и сложете останалата част в отделна чиния отстрани.
4. Сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ