Шоколадова торта Мисисипи
Вкусна торта с какао и ванилов аромат.
Необходими пордукти:
- 2 ч. ч. захар
- ½ ч. л. сол
- 2 ч. ч. универсално брашно
- 1 пакетче (120 г) масло
- ½ ч. ч. растително масло
- ½ ч. ч. какао
- ¼ ч. ч. вода
- 2 яйца
- 1 ч. л. сода за хляб
- ½ ч. ч. мътеница
- 2 ч. л. ванилов екстракт
- 1 пакетче меки бонбони
За глазурата:
- 1 пакетче масло, на стайна температура
- 3 с. л. какао
- 6 с. л. прясно мляко
- 1 пакет (500 г) пуда захар
- 1 ч. ч. нарязани орехи
- 1 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С. Намажете с мазнина и поръсете с брашно дъното на тавичка с размери 20х30 см.
2. Смесете захарта със солта и брашното в голяма купа.
3. Сложете маслото, олиото, какаото и водата в тенджерка и кипнете.
4. Прибавете какаовата смес към брашнената.
5. Разбийте яйцата със содата за хляб, мътеницата и ванилията.
6. Прибавете към шоколадовата смес и разбъркайте добре. Прехвърлете в тавичката.
7. Печете 30 минути.
8. Докато кексът се пече, пригответе глазурата като разтопите маслото, заедно с какаото и прясното мляко на слаб огън. Изчакайте сместа да кипне и я оттеглете от котлона.
9. Прибавете в тенджерката пудра захарта.
10. Постепенно прибавете и ядките и ванилията.
11. Извадете кекса от фурната и когато изстине малко, покрийте го с дребните бонбони.
12. Залейте отгоре с топлата глазура.
13. Охладете и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ