Шоколадов сладолед със сметана
Домашен сладолед с вкус на изискан френски десерт.
Необходими продукти:
- 2 ½ чаши пълномаслена бита сметана
- 1 ½ с. л. неподсладено какао на прах
- 70 г горчив шоколад на парчета
- 90 г средно сладък шоколад на парчета
- 1 ½ чаши пълномаслено мляко
- ¾ ч. ч. захар
- щипка сол
- 5 големи жълтъка
- ¼ ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Бележка: Непременно охладете купата на машината си за домашен сладолед във фризера за необходимото време.
1. Загрейте в тенджерка 1 чаша от сметаната, плюс какаото и разбъркайте, за да се смесят добре.
2. Кипнете, намалете котлона и оставете да ври на слаб огън за 30 секунди като бъркате постоянно.
3. Свалете от огъня и добавете двата вида шоколад. Разбъркайте, за да се получи гладка смес. Добавете още една чаша сметана и сложете сместа в дълбока купа с цедка отгоре за по-късно.
4. Почистете тенджерката и сложете в нея млякото да се стопли, плюс захарта и солта и включете на слаб огън. В отделна тенджерка разбрийте жълтъците. Прехвърлете топлото мляко при жълтъците на тънка струйка и при постоянно бъркане, след което върнете сместа в тенджерката.
5. Сложете тенджерката на средно силен огън и бъркайте постоянно докато се сгъсти и започне да полепва по гърба на шпатулата/лъжицата ви. Излейте яйчената смес през цедката към купата с шоколадовата смес и разбъркайте докато двете се смесят, след което добавете ваниловия екстракт.
6. Оставете сладоледената смес да се охлади, прехвърлете я в купа с херметичен капак и я сложете във фризера за няколко часа.
7. Когато извадите сместа от фризера, прибавете останалата ½ чаша сметана и разбъркайте.
8. Сложете всичко в домашната си машина за сладолед и пъхнете във фризера за указаното време.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ