Регистрация

Сладолед с маслен сос и ядки

Сладолед с маслен сос и ядки
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 2841

Млечен сладолед с кленов сироп.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За сладоледа:

  • 125 мл кондензирано мляко
  • 500 мл сметана за разбиване
  • 80 мл мляко
  • 60 г мека кафява захар (по желание)
  • 4 жълтъка
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

За соса:

  • 80 мл кленов сироп
  • 80мл кондензирано мляко
  • 60 г нарязано неосолено масло
  • 60 мл сметана за разбиване
  • 50 нарязани и препечени орехи

Начин на приготвяне:

На сладоледа:

1. Кипнете кондензираното мляко, сметаната, млякото и захарта в тенджера. Разбърквайте непрекъснато на умерен огън за няколко минути и малко преди да заври, намалете огъня до слаб. Прибавете като разбивате енергично жълтъците и не спирайте да разбърквате, докато сместа се сгъсти дотолкова, че да покрива гърба на лъжица - около 3-5 мин. Не оставяйте кремът да заври и прибавете ваниловия екстракт. Пресипете всичко в чиста купа и оставете в хладилника. Сложете крема в машината за сладолед според инструкциите й.

На соса:

1. Сварете кленовия сироп и кондензираното мляко в малка тенджера. Бъркайте непрекъснато с метална лъжица на умерено-слаб огън 8 мин. или до златисто-кафяв цвят и до сгъстяване. Внимавайте да не изгори. Свалете от котлона и добавете маслото. Сложете сметаната и ядките и оставете да се охлади.

При сервиране:

1. Сложете топка сладолед в охладен съд, подходящ за фризера и поръсете със соса. Повторете, докато се напълни съдът и оставете всичко да се втвърди във фризера.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта