Сладолед с маслен сос и ядки
Млечен сладолед с кленов сироп.
Необходими продукти:
За сладоледа:
- 125 мл кондензирано мляко
- 500 мл сметана за разбиване
- 80 мл мляко
- 60 г мека кафява захар (по желание)
- 4 жълтъка
- 1 ч.л. ванилов екстракт
За соса:
- 80 мл кленов сироп
- 80мл кондензирано мляко
- 60 г нарязано неосолено масло
- 60 мл сметана за разбиване
- 50 нарязани и препечени орехи
Начин на приготвяне:
На сладоледа:
1. Кипнете кондензираното мляко, сметаната, млякото и захарта в тенджера. Разбърквайте непрекъснато на умерен огън за няколко минути и малко преди да заври, намалете огъня до слаб. Прибавете като разбивате енергично жълтъците и не спирайте да разбърквате, докато сместа се сгъсти дотолкова, че да покрива гърба на лъжица - около 3-5 мин. Не оставяйте кремът да заври и прибавете ваниловия екстракт. Пресипете всичко в чиста купа и оставете в хладилника. Сложете крема в машината за сладолед според инструкциите й.
На соса:
1. Сварете кленовия сироп и кондензираното мляко в малка тенджера. Бъркайте непрекъснато с метална лъжица на умерено-слаб огън 8 мин. или до златисто-кафяв цвят и до сгъстяване. Внимавайте да не изгори. Свалете от котлона и добавете маслото. Сложете сметаната и ядките и оставете да се охлади.
При сервиране:
1. Сложете топка сладолед в охладен съд, подходящ за фризера и поръсете със соса. Повторете, докато се напълни съдът и оставете всичко да се втвърди във фризера.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ