Шоколадов сладкиш със сушени плодове
Кекс с шоколадова коричка и плънка от плодове, орехи и сметана.
Необходими продукти:
- 250 г шоколад
- 300 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. захар
- 120 мл зехтин помас
- 100 г сушени сини сливи
- 100 г сушени кайсии
- 100 г стафиди
- годжи бери и сушени боровинки по желание
- 100 г орехи
- 150 мл заквасена сметана
- 75 мл мляко
- 2 с.л. пудра захар
- растителна мазнина за намазняване на тавата
Начин на приготвяне:
1. Намазнете форма за сладкиши с растителна мазнина.
2. Разтопете шоколада на водна баня и го разлейте по дъното и стените на формата. Приберете в хладилник да стегне за 1 час.
3. В голяма купа разбийте яйцата със сметаната и млякото.
4. В друг съд смесете пресятото брашно с бакпулвера и захарта. Добавете в яйчената смес постепенно и при непрестанно бъркане. Накрая добавете и зехтина.
5. Добавете в тестото и сушените плодове. По желание можете предварително да ги накиснете в ароматен алкохол като ром, коняк, уиски. Разбъркайте.
6. Запечете леко орехите на сух тиган и ги счукайте.
7. Добавете в тестото, а него изсипете в шоколадовата форма.
8. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Проверете с клечка за зъби дали слдкишът е готов. Ако лепне - допечете още 10-15 минути.
9. Сервирайте поръсен с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ