Шоколадов кейк с кафява захар и орехи
Парченца черен шоколад и ядки надничат от кейка ви.
Необходими продукти:
- 1 ¼ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. какао
- ¼ ч. л. сол
- 1 ч. л. сода за хляб
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. масло, разтопено
- 2 с. л. олио от рапица
- 2 яйца
- 2 белтъка
- 1 ½ ч. ч. кисело мляко (може и сметана)
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- ¾ ч. ч. захар
- 60 г тъмен шоколад
- 1 с. л. пудра захар (по желание)
За ореховия слой:
- 1/3 ч. ч. нарязани орехи
- 1/3 ч. ч. кафява захар
- 2 с. л. масло, разтопено
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С и намажете кръгла форма за кекс с дупка с мазнина, за да успеете лесно да извадите кекса когато е готов.
2. Разбъркайте в купа брашното, какаото, солта, содата и бакпулвера и ги пресейте в друга купа. Отделно разбийте разтопеното масло, олиото, след което добавете яйцата и белтъците. Разбъркайте и добавете киселото мляко, ваниловия екстракт и захарта. Разтопете шоколада в микровълновата за 30 секунди, разбъркайте, пуснете пак за 30 секунди и така докато се разтопи. Прибавете го към тестото. Добавете сухите съставки и разбъркайте докато се смесят добре, като внимавате да не го разбърквате прекалено много. Разбъркайте разтопеното масло, орехите и кафявата захар. Излейте половината от тестото във формата и изсипете отгоре орехите, след което добавете и останалата част от тестото.
3. Запечете за 35-40 минути и проверете с клечка за зъби (трябва да излезе чиста). Охладете кекса върху решетка както е във формата за 15 минути, след което го обърнете и извадете върху решетката (ако не излиза, отделете го внимателно с нож от стените). Наръсете с пудра захар (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ