Кейк с шоколад и лешници
Лешников кейк с тъмен шоколад и ликьор.
Необходими продукти:
За кейка:
- 1 и ¼ чаши брашно за сладкиши
- 1 и ½ чаша кафява захар
- ¾ чаша захар
- ½ чаша неподсолено масло, размекнато
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. кашерна сол
- 1 чаша суроватка
- 3 яйца, на стайна температура
- 115 г горчиво-сладък шоколад, разтопен
- 2 ч.л. ванилия
- 1 чаша вряща вода
- 2 ч.л. кафе
За пълнежа:
- 2 и ½ чаша гъста сметана
- 2/3 чаша захар
- 4 яйчни жълтъка
- ¼ чаша брашно
- ¼ чаша царевично нишесте
- 1 и ½ ч.л. ванилия
- ¼ чаша ликьор Франджелико (или друг ликьор по ваш избор, по възможност амарето)
- 1 чаша печени лешници, начупени
За глазурата:
- 3 яйчни бетъка, на стайна температура
- 1 и ¾ чаши захар
- 1 и ½ с.л. златен сироп
- 7 и ½ с.л. вода
- 2 ч.л. ванилия
- ½ ч.л. крем тартар
Начин на приготвяне:
1. Започнете с кейка, като разбиете заедно маслото и захарта. Добавете яйцата и ванилията.
2. Изсипете в шоколада и разбъркайте добре.
3. Пресейте заедно брашното, содата бикарбонат и солта. Добавете сухите съставки към течните съставки, като редувате течните съставки със суроватката.
4. Разбъркайте кафето във врящата вода, докато се комбинират добре, после изсипете в тестото за кейка и бъркайте, докато стане гладко.
5. Напръскайте 2 двайсетсантиметрови тави с брашнян спрей за печене. Поръсете с какао. Разпределете тестото за кейка по равно в двете тави. Тръснете леко тавичките, така че тестото да стане равномерно.
6. Печете за 30 минути, или докато клечка за зъби забита в средата излезе чиста, в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете кейковете да изстинат на решетка минимум един час.
7. Когато кейковете изстинат, започнете приготвянето на крем-глазурата с лешници. Изсипете разбитата сметана в тиган за сос и подварете (затоплете точно до момента преди да кипне).
8. В отделна купа, разбийте яйчени жълтъци със захар. Добавете брашно и царевично нишесте. Разбивайте, докато получите гладка смес.
9. Използвайте шпатула, за да загребете количество колкото за 1 чаша от горещия крем и изсипете в яйчено-захарната смес. Разбийте веднага, за да се комбинира бързо.
10. Изсипете останалия крем при яйцата, като бъркате непрекъснато. Върнете топлата смес в тигана.
11. Продължете да готвите, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти.
12. Изсипете в огнеупорна купа и разбийте вътре ванилия и Франджелико, докато получите гладка и кремообразна смес. Покрийте със синтетично фолио, което да се опира в крема, така че да не се оформи коричка. Оставете крема да престои, докато стане със стайна температура. Охладете напълно в хладилник. * След като крема се охлади, разбъркайте вътре лешниците.
14. Сложете на стабилна повърхност двата кейка и разрежете всеки на 2 половини през средата на блатовете, така че получите 4 слоя кейк.
15. Намажете с гладък слой с около 1/3 от лешниковия крем върху тях, като мажете до около 3 см от краищата. Върху всеки слой крем слагайте слой кейк. Повторете с още 2 слоя и накрая сложете третия слой като топинг. Сложете кейка в хладилника да се стегне, докато направите глазурата за покриване.
16. За глазурата, разбийте всички съставки в средно голяма огнеупорна купа. Сложете купата върху малко по-голяма тенджера пълна с 5-6 см къкреща вода. (Не оставяйте водата да достигне дъното на купата)
17. С електрически миксер, разбийте белтъците за 6 минути. Отстранете от огъня и продължете да разбивате още 1 минута, добавяйки ванилията.
18. Оставете глазурата леко да се охлади (сложихме в хладилник за около 10 минути) преди да намажете кейка. Украсете с още лешници.
* Можете да направите крема 1-2 дни предварително, както направихме ние. Само разбъркайте лешниците вътре непосредствено преди употреба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ