Шоколадов десерт с крема сирене и круши
Бишкоти, мед, сметана, круши, шоколад и още... в един десерт.
Необходими продукти:
За шоколадовия крем:
- 100 мл мляко
- 100 мл прясна сметана
- 2 големи жълтъка
- 4 с.л. захар
- 100 мл шоколад (70% какао)
За крема сиренето:
- 150 г крема сирене
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. пудра захар
- 1 с.л. бадемов ликьор
- 1 сварена във вино и захар круша, пюрирана
За крушите:
- 5 круши, нарязани на филийки
- 200 мл бяло вино
- 5 с.л. захар
- 1 л вода
За битата сметана:
- пълномаслена сметана
- захар
Друго:
- 150 г натрошени бадеми
- бишкоти, нарязани на кубчета или друг пандишпанов сладкиш
Начин на приготвяне:
На шоколадовия крем:
1. Сварете бавно сметаната с млякото. Добавете шоколада и изчакайте да се разтопи. Междувременно смесете жълтъците със захарта и ги добавете при млечния крем. Варете до сгъстяване.
На крема сиренето:
1. Смесете в блендер 150 г крема сирене с 1 с.л. мед, 2 с.л. пудра захар и 1 с.л. бадемов ликьор. Добавете 1 сварена във вино и захар круша и разбийте до хомогенност.
На крушите:
1. Нарежете 5 круши на филийки и ги сварете в 200 мл бяло вино, 5 с.л. захар и 1 л вода до омекване.
На битата сметана:
1. Сложете пълномаслената сметана и захар на вкус в голяма, добре охладена купа, разбийте на сняг с електрически миксер, до образуването на меки връхчета. Не разбивайте прекалено дълго, за да не се пресече сметаната. Украсете готовия десерт, като покриете много добре чашата, така че отвътре да се запази сочен.
На десерта:
1. Подредете 1 ред нарязани парченца бишкота в стъклена чаша за сервиране. Поръсете ги с малко от водата, в която сте сварили крушите и сложете натрошени бадеми. Покрийте с круши, шоколадов крем, отново круши и накрая с крема сиренето. Повторете същото нещо до запълване на чашата, като завършите с бита сметана. Поръсете с бадеми. Покрийте с найлоново фолио и оставете в хладилника за поне 3 ч. Извадете от хладилника около 1 час преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ