Чили кон карне с говеждо
Люто телешко по мексикански.
Необходими продукти:
- 300 г говежда кайма
- 3 консерви нарязани домати
- олио
- 2 глави лук, нарязани
- 1 глава чесън, нарязана на ситно
- 2 консерви черен или шарен боб
- пилешки или говежди бульон
- вода
- сол и черен пипер
- риган
- босилек
- лют червен пипер кайен
- чили на прах
- кимион
- пушен испански червен пипер или обикновен сладък червен пипер
- настърган кашкавал
- по желание: синьо сирене на прах, картофено пюре, ориз или макарони/спагети
Начин на приготвяне:
1. В голям съд загрейте олио и добавете чесън, а след това и лук. Когато лукът стане прозрачен, добавете сол, черен пипер, чили, червен пипер кайен, кимион и сладък червен пипер към месото.
2. Когато месото покафенее, добавете доматите и 1-2 чаши вода. Когато сместа заври, добавете още сол, черен пипер, червен пипер кайен, чили и сладък червен пипер, както и кимион. Не прекалявайте с подправките, тъй като по-късно ще трябва да добавите още. Добавете също и няколко кубчета бульон.
3. Намалете огъня на ниска степен. Оставете ястието да къкри няколко часа, като разбърквате от време на време. След около час опитайте ястието и ако искате добавете малко синьо сирене.
4. Когато ястието стане почти готово, добавете боба и много риган и босилек. След това оставете да къкри още 15-20 минути.
5. Добавете малко настърган кашкавал и сервирайте с картофи, ориз, паста или без нищо друго.
Забележки:
* Ако искате да сготвите ястието по-бързо, просто не наливайте вода в него. В рецептата ястието се вари по-бавно, за да се смесят по-добре ароматите.
** Можете да добавите нарязани картофи към ястието, особено ако искате да го сервирате без допълнителна гарнитура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ