Чийзкейк Чарли с джинджифилова коричка
Чийзкейк със сметана, бадеми и канела.
Необходими продукти:
За коричката:
- около 8 парчета джинджифил
- около 6 бисквитки с бадеми и канела
- 1/3 ч.ч. нарязани на ситни тресчици бадеми
- 1 с.л. захар
- 5 с.л. масло - разтопено
На пълнежа:
- 425 г рикота, отцедена и на стайна температура
- 3 пакета (по 250 г) крема сирене, отцедено и на стайна температура
- щипка сол
- 1 ½ ч.ч. захар
- 200 мл пълномаслена сметана
- сокът на ½ лимон и кората
- 2 шушулки ванилия
- 2 жълтъци
- 6 цели яйца
За соса:
- 2 кутии пресни малини
- ¼ ч.ч. захар
- щипка сол
- сокът на ½ лимон
- ½ бурканче малиново сладко (около 1 ч)
Начин на приготвяне:
1. Смесете двата вида бисквитки, бадемите и захарта в кухненски робот докато получите смес с консистенцията на едър пясък (около 1.5 мин.). Изсипете сместа в намаслена разглабяща се форма за торта и смесете с разтопено масло. Сложете във фурната на 175ºС за 15 - 20 мин., докато усетите аромата. Извадете и заделете.
2. С ръчен пасатор обединете рикотата и крема сиренето. Прибавете щипка сол и половината захар. Разбийте до пълна хомогенност и след това смесете с шпатула. Прибавете втората половина от захарта и повторете. Прибавете сметаната и повторете. Прибавете лимона, есенцията от шушулките ванилия и разбийте отново. Разбъркайте.
3. Опитайте на вкус, за да проверите лимона. Трябва да се усеща като аромат, но не и да преобладава като вкус. Ако се е получило така, прибавете още рикота и допълнително яйце, за да не се получи лимонов чийзкейк.
4. Прибавете първо жълтъците, след това целите яйца, две по две.
5. Намажете формата с още масло за стените и изсипете пълнежа. Сложете в тавичка, в случай че прелее по време на печене. Печете 10 мин. на 250ْ С и без да отваряте вратичката на фурната, намалете огъня на 100ْ С и печете още 2 ½ - 3 часа.
6. Щом се изпече, прокарайте нож по стените на съда, като движите самия съд, а не ножа. Оставете върху решетка, за да се охлади 2 ½ - 3 часа. Покрийте с найлоново фолио и дръжте в хладилника поне 3 часа.
7. Смесете малините, захарта, солта и лимона и оставете да престоят най-малко 30 мин. Междувременно загрейте сладкото на среден огън за около 3 мин., докато започнат да излизат балончета и цветът стане по-тъмен. Изсипете върху сместа с плодовете и разбъркайте.
8. Покрийте с фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа.
9. Преди да поднесете чийзкейка отново прокарайте нож по стените на формичката. Не прибавяйте плодове или сос докато не поднесете, защото ще се разтече.
10. Нарежете на парчета и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ