Чийзкейк с тиква и карамел
Чийзкейк с основа от бисквити и крем от тиквено пюре с крем сирене.
Необходими продукти:
За блата:
- 1 пакет чаени какаови бисквити
- 50 г пудра захар
- 1/4 ч.л. джинджифил на прах
- 80 г масло
За крема:
- 1 ч.ч. тиквено пюре (можете да си го купите готово или да намачкате печена или варена тиква)
- 250 г крем сирене
- 100 г пудра захар
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1/2 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. сол
За глазурата:
- 200 г захар
- 200 мл течна сметана
- 30 г масло
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Маслото за блата разтопете на микровълнова или на водна баня. Бисквитите смелете в блендер. Добавете маслото, захарта и джинджифила в блендера и разбъркайте всичко заедно. Прехвърлете получената смес във формичка с махащо се дъно, заравнете с ръце или обратното на лъжица и запечете за 10 минути на 200 градуса.
2. Пригответе крема като в купа с миксер разбиете крем сиренето със захарта. След това добавете подправките и тиквеното пюре и разбивайте до хомогенност. Залейте с крема изпечения и охладен блат и приберете в хладилник.
3. Загрейте сметаната за карамеления сос до кипване и махнете от огъня. В друг съд изсипете захарта и я подгрявайте на умерен огън докато се карамелизира. Залейте със сметаната и оставете съда на изключен котлон. Добавете щипката сол и разбърквайте няколко минути докато стане гладък сос. Махнете от огъня и добавете студеното масло. Разбърквайте докато се разтвори.
4. Сервирайте чийзкейка като го залеете със соса непосредствено преди поднасяне. В противен случай ще се разтече. Можете да поръсите и с натрошени бисквити за допълнителна украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ