Хамбургер с патладжан и домати
Вегетариански сандвич с пикантен сос.
Необходими продукти:
- 1 патладжан, измит и нарязан на тънки филийки, осолен
- 1 ч пълнозърнесто брашно
- 1 ч универсално брашно (или 2 ч, ако няма да използвате пълнозърнесто)
- ½ ч царевично брашно
- 2 с.л. суха универсална подправка
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч соево мляко
- ½ ч вода
- 1 яйце или 2 белтъка
- 1 домат, нарязан на филийки
- накъсана маруля
- лют сос
- 1 малка глава червен лук, тънко нарязан
- 1 питка по избор
- вегетарианска ремулада по избор (1 пакет меко тофу, магданоз, 2 с.л. соево мляко, суха универсална подправка, 2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 ч.л. сол и 1 ч.л. пипер)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжана, поръсете филийките със сол и ги сложете в гевгир, за да се отцедят за около час. Ако искате да стане по-бързо, просто леко задушете патладжана.
2. Междувременно смесете двата вида брашно с универсалната подправка, сол и пипер в продълговата и плитка купа.
3. В голяма купа смесете соевото мляко, водата и яйцето.
4. Смесете продуктите за ремуладата в кухненски робот, като първо сложите тофуто, а след това добавите останалите съставки и разбийте до гладкост. Ако сместа е прекалено гъста, добавете още вода или мляко. Трябва да е малко по-течна от майонеза. Ако нямате блендер или пасатор, разбийте продуктите на ръка, като счукате преди това чесъна и магданоза.
5. Загрейте предварително фурната на 200ºС и постелете тавичка за печене с алуминиево фолио и намажете със зехтин или напръскайте с готварски незалепващ спрей. Изплакнете солта от патладжана и го подсушете.
6. Потопете всяка филийка първо в брашената смес, така че да се оваля хубаво от двете страни, изтръскайте излишното брашно и след това потопете в течната смес и отцедете хубаво. Отново оваляйте в брашно и повторете процедурата, така че патладжанът да е покрит много добре в тази панировка. Сложете в приготвената тавичка.
7. Печете за около 20 мин., като обърнете веднъж филийките. Трябва да са златисти и хрупкави - може да ги сложите за кратко в грила, за допълнителна хрупкава коричка.
8. Срежете питката и я намажете с ремуладата. Покрийте с печения патладжан, резен домат, марули, кръгче червен лук и малко лют сос по желание и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ