Фритата с тиквички
Омлет със зеленчуци и пармезан.
Необходими продукти:
- ½ връзка джоджен
- 1 голяма или 2 малки тиквички
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 1 глава лук
- 4 яйца
- 50 г настърган пармезан
- сол
- смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно подправките и нарежете тиквичките на кръгчета.
2. Нагорещете малко олио в тиган, добавете чесъна, лука и тиквичките. Пържете на силен огън за 5 мин., като разбърквате. Отстранете чесъна от огъня и поръсете с подправките.
3. Сложете яйцата в голяма купа и ги разбийте енергично с вилица. Добавете настъргания пармезан, нарязаните на ситно подправки и малко сол и пипер.
4. Излейте сместа с яйцата върху тиквичките и ги запържете на среден огън, като често разклащате тигана, за да не се залепят яйцата с тиквичките.
5. Когато яйцата започнат да се запържват по краищата, обърнете краищата към центъра с дървена лъжица.
6. Когато основата на яйцата също се изпържи, сложете голяма чиния върху тигана и бързо го обърнете. Сложете една лъжица зехтин в тигана и върнете фритатата обратно, за да се запържи до кафяво и от другата страна.
7. Фритатата трябва да е златистокафява отвън и мека отвътре.
8. Сервирайте ястието горещо или студено и нарязано на кубчета като аперитив.
Можете да използвате и други зеленчуци в тази рецепта като например пържен артишок, зелен грах, аспержи, чушки и др.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ