Форшмак - разядка с риба, лук и варени яйца
Рибена салата с яйце, ябълка, лук и подправки.
Напоследък в рибната насипна витрина на хранителните магазини се появи маринованата херинга като мезе за вино и аперитиви. Цента на тази риба за директна консумация е около 1,6 лв. за 100 грама, а самата херинга е полезна и доста вкусна. Намира се в два варианта - розова и бяла, като може да се продава и в буркани под името сельодка (като едноименната руска салата с риба). Ако не искате да я хапвате просто така, ето как да я превърнете в апетитна разядка. Можете да използвате и някаква пушена риба, ако ви се намира. Понякога сред кулинарните находки пушената скумрия и веяният паламуд са на големи намаления.
Необходими продукти:
- 350-400 г филе пушена или маринована риба
- 1 яйце
- 1 малка глава лук
- 1 малка или 1/2 голяма зелена ябълка
- 1 с.л. оцет
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 50 г меко масло (на стайна температура)
- 1-2 с.л. зехтин при необходимост
- листа копър по желание
- лимонов сок (около 1 ч.л.)
- лимон и пресен лук или копър за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Рибата нарежете на лентички и след това съберете лентичките и наситнете на малки кубчета. Трябва да се получи почти като кайма. След като сте я нарязали, минете с ножа още веднъж, за да се наситни повече. Прехвърлете в купа.
2. Яйцето сварете и рендосайте в купата при рибата.
3. Рендосайте още лука и ябълката. Добавете пипера, оцета, лимоновия сок, маслото и захарта. Разбъркайте с вилица. Опитайте на вкус. Ако е прекалено солено, капнете лимонов сок и зехтин. Добавете листата наситнен копър и разбъркайте отново.
4. Сервирайте като оформите с две супени лъжици хапки в плато или като използвате рингове за аранжиране на ордьоври. Поднесете със стръкче копър или пресен лук и резен лимон. Мезето е идеално както за хубави бели и червени вина, така и за водка.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ