Филе от сьомга с чесън и розмарин
Печена сьомга с плодов сос и чеснов зехтин.
Необходими продукти:
- 4 филета от сьомга (по около 160 г всяко)
- 4 с.л. зехтин
- 4 скилидки чесън
- 1 клонка розмарин
- 2 сладки круши
- 60 г масло
- 20 г захар
- 100 мл сок от ананас
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте крушите и почистете от семките и кората. Нарежете на кръгчета.
2. Сгорещете маслото и запържете в него крушите, като прибавите към тях и клонката розмарин и захарта. Плодовете трябва да хванат златиста коричка.
3. Налейте сока от ананас и гответе докато намали наполовина обема си.
4. Филето от сьомга обтрийте със сол и пипер и намажете със зехтин.
5. Останалия зехтин и скилидките чессън пуснете в блендер и пюрирайте на ароматен зехтин.
6. Сьомгата запечете на намазнен наребрен тиган от двете страни за по няколко минути. Може и 1 минута да се окаже достатъчна - не прекалявайте с термичната обработка, защото рибата ще стане суха.
7. Поднесете филето сьомга със заливка от чесновия зехтин и с плодовия сос. Можете да украсите с цели резени ананас и да поръсите с наситнени пресни билки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ