Бърза печена сьомга на тиган
Филе от сьомга с пипер, лимон и зехтин.
Необходими продукти:
- 2 филета от сьомга от по 200 грама
- 30-40 мл зехтин
- сол и пипер на вкус
- лимонов сок (прясно изцеден е най-добре)
Начин на приготвяне:
1. Ако филетата от сьомга са замразени, изчакайте ги да се размразят хубаво преди термичната обработка. Добре е обаче да изцеждате периодично водата от тях и да не ги оставяте да се стоплят след размразяването. Лично аз не препоръчвам то да се прави на микровълнова фурна, въпреки програмата за рибно размразяване.
2. Сгорещете силно тефлонов или грил тиган с незалепващо покритие. (В никакъв случай не печете сьомга на обикновен тиган, защото голяма част от филето й ще полепне и вкусното ви блюдо ще се разпадне на парчета. Друг съвет е, ако решите да я пържите – което ще убие голяма част от полезните й съставки – не прекалявайте с мазнината.) Съвсем леко намазнете филето със зехтин и го осолете, след което го сложете да се пече.
3. След 3-5 мин. го обърнете да се доизпече и от другата страна. За да проверите дали е готово, натиснете го с широка дървена лъжица - ако е кърваво - ще изскочи течност от долната страна. Може да доосолите и с черен пипер. Повторете „упражнението“ и с втората порция.
4. След като преместите изпечената риба в чиния – сложете черен пипер и от другата страна. Полейте с няколко капки зехтин.
5. Сервирайте с прясно изцеден лимонов сок (или резени лимон) и зелена салата, защото рибата въпреки крехкостта си, се усеща като мазничка, а свежестта на зеленчуците я прави със страхотен ненатрапчив вкус.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ