Турски пилаф от булгур с домати
Гарнитура от булгур с лук, домати и чесън по турски.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук - около 120 грама
- 2 с.л. олио
- 2-3 зелени чушки около 150 г общо
- 3 скилидки чесън
- 400 г червени твърди домати
- 1,5 с.л. доматен концентрат
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер на вкус по желание
- 400 г булгур
- 800 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Наситете лука. Зелените чушки и доматите нарежете на малки кубчета, но отделно едни от други.
2. Сгорещете олиото в голям тиган или тенджера на умерен огън и изсипете вътре лука. Гответе и бъркайте 3 минути. Добавете чушките и мешайте периодично още 3 минути.
3. Прибавете чесъна и след минута сипете доматите заедно с отцедилата се от тях вода. Разбъркайте и оставете да се готвят 4 минути.
4. Прибавете доматения концентрат, регулирайте киселинността с щипка захар, овкусете със сол и черен пипер, подправете с лют пипер по желание и разбъракйте добре. Оставете 2-3 минути на котлона като го намалите на слаб към умерен огън.
5. През това време кипнете водата и измийте булгура в цедка. Изсипете бългура в тигана или тенджерата, залейте с водата и изчакайте да кипне. Сложете капак, намалете огъня още съвсем малко и оставете да се готви 35-40 минути.
6. Разбъркайте, изключете огъня и оставете ястието на котлона за още 10 минути. След това можете да сервирате като гарнитура или постно основно. Ако искате да оформите като на снимката, прехвърлете в малка купичка, напълнете плътно, заравнете с обратното на лъжица и обърнете внимателно в чиния.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ