Постен булгур със задушени зеленчуци
Веганско основно или гарнитура с булгур и зеленчуци на тиган.
Необходими продукти:
- 1 с.л. олио
- 30 г масло
- 250 г булгур
- 1 ч.л. сол
- 750 мл вода
За запръжката:
- 1 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 голям морков
- 2 сладки чушки (различен цвят е по-красиво)
- 120-150 г замразен грах
- 100 г зелен фасул по желание
- сол и пипер на вкус
- пресен лук и магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. В тенджера на умерен огън сгорещете 1 с.л. олио и добавете маслото. Щом се разтопи изсипете булгура и разбъркайте. Пържете и бъркайте 3-4 минути.
2. Залейте с водата, добавете солта и размешайте. Изчакайте да кипне и варете 20-25 минути под капак на умерен огън.
3. Лука, чесъна, моркова и чушките нарежете на ситно.
4. В голям тиган сгорещете 1 с.л. олио, запържете първо лука за 3-4 минути на умерен огън, добавете чесъна, гответе още 1 минута, след това прибавете моркова и чушките и гответе и бъркайте 4 минути.
5. В тигана сложете грахта, зелен фасул по желание (може замразен или консервиран, пък и суров). Овкусете със сол и пипер и оставете да се готви 12 минути като периодично разбърквате.
6. Готовият булгур дръпнете от огъня и оставете да изчака реда си. Ако ще прибавяте пресен лук и пресен магданоз - наситнете си ги.
7. Когато запръжката се е готвила 12 минути, прибавете при нея булгура и гответе още 4-5 минути като нежно бъркате. Изключете огъня след това и добавете лука и магданоза. Бъркайте и дръжте на котлона още 3 минути. След това е готово за поднасяне. Можете да сервирате като гарнитура или за леко постно основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ