Триъгълна торта от рула с мармалад и крем
Торта Манастирска изба с мармаладени рула и крем от сметана и кондензирано мляко.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г масло
- 300 мл течна сметана (може да използвате и растителна, но с животинска става по-вкусно)
- 4 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.л. сода
- щипка сол
- 1 пакет ванилова захар или опаковка ванилова есенция (може да сложите и повече)
За плънката:
- 500 г плодово сладко (с вишнев или прасковен конфитюр става най-добре)
- 100 г орехи
За крема:
- 1 опаковка кондензирано мляко (около 420 мл)
- 150 г масло
- 150 мл животинска сметана
- 50-70 г захар
- какао за поръсване или шоколад за настъргване
Начин на приготвяне:
1. Размекнатото на стайна температура масло за блатовете претрийте със захарта, сметаната и содата, като содата предварително изгасите в малко оцет или кисело мляко. Добавете постепенно и брашното и замесете твърдо тесто. Приберете в хладилник за 40-60 минути.
2. Отцедете сладкото от течността, ако е много воднисто. Ако е сравнително твърдо, можете да сложите и една идея по-малко количество.
3. Орехите нарежете или скълцайте на едро. Ако искате да са още по-ароматни, можете да ги запечете съвсем кратко на фурна или на сух тиган.
4. Охладеното тесто разделете на 15 сравнително равни топки. Намаслете си тава за печене или я застелете с хартия. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Оформяйте правоъгълници от тестото с размери 10 на 30 см. Ще ви е по-лесно да ги навивате, ако разточвате върху хартиено фолио. Можете да използвате един и същи лист за всички 15 рула. След като разточите блата, намажете с мармалада и поръсете с орехи. Завийте на стегнато руло и по желание закрепете с клечка за зъби. Редете в тавичка, без да се допират. Може да се наложи да печете на два пъти.
5. Разбийте сметаната със захарта за крема на пяна. Отделно с миксер разбийте размекнатото масло с кондензираното мляко. После добавете и сметаната и разбийте до хомогенност.
6. Подредете сладкиша като в поднос наредите 5 рула едно до друго. Намажете с тънък слой крем и отгоре наредете 4 рула. После пак крем и три рула, следва крем и две и накрая крем и едно. Отвън намажете хубаво с останалия крем. По желание поръсете с какао през цедка или рендосайте шоколад. Това е оригиналната рецепта за торта Манастирска изба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ