Традиционни летни японски спагети соба
Оригинална рецепта за японски спагети с водорасли, риба и омлет.
Необходими продукти:
- 150 грама спагети соба (продават се в магазините за азиатски хранителни продукти; не се заблуждавайте, че са трудно откриваеми; ако все пак не разполагате, заменете ги със спагети от елда)
- 2 филета обезкостени и почистени риби по ваш избор
- 1/2 чаша сос териаки (можете да го замените и с друг ваш любим сос)
- 1 връзка пресни аспержи
- 1/2 настъргана бяла ряпа
- 2 стръка пресен лук
- 2 разбити яйца
- 1 супена лъжица оризово вино (мирин)
- бульон (2 чаши бульон даши(или пилешки бульон), 3 супени лъжици соев сос, 2 супени лъжици оризово вино)
- водорасли (наричат се още нори и се продават предимно в изсушен вариант)
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте филето от риба за около 30 минути в сос териаки.
2. Пригответе спагетите от елда соба според инструкциите върху опаковката.
3. Измийте аспержите, почистете ги и ги задушете за около 3 минути.
4. Изпечете на скара рибата по 5 минути от всяка страна, като я поливате със сос териаки.
5. Смесете яйцата с 1 супена лъжица оризово вино и 1 супена лъжица вода.
6. Изпържете яйчен омлет, оставете го да се охлади, разрежете го на ленти.
7. Затоплете бульона
8. Сервирайте спагетите полети с бульон, гарнирани с опечената на скара риба, нарязани на ситно аспержи, настъргана бяла ряпа, нарязан на филийки омлет. Декорирайте с нарязан на ситно пресен лук и водорасли.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ