Топеница от патладжани с чесън
Разядка от печени патладжани с кисело мляко и люта чушка.
Бон Апети
Излъчен на 23.10.2017
Достоен конкурент на малиджана или кьопоолуто приготвят Лора и Стоян като главен герой и в тази рецепта е патладжанът. Получава се дип от зеленчуци, разядка с патладжани или пък народно казано - топеница, в която можете да бръкнете с препечен хляб или да намажете върху филийка. Това е страхотно мезенце за студените дни или пък едно вкусно предястие, което гостите ще оценят по достойнство. Особено ако не са запознати с традицията на балканската кухня.
Първо се изпичат патладжаните, а през това време наситняваме лук, чесън и люта чушка. Готовите патладжани белим и режем на едро. После сгорещяваме зехтин, запържваме в него лука и чесъна, добавяме чушлето и патладжанените хапки и готвим само няколко минути. Следва да подправим с куркума, сол и пипер и да оставим настрани да се охлади. А на финала смесваме странното кьопоолу с кисело мляко.
Разядката се поднася с хляб или гризини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ