Тиквена торта с кафява маслена глазура
Вкусна торта с тиква и маслена глазура.
Необходими продукти:
- 8 с.л. (1 пакет) неосолено масло, на стайна температура, плюс още малко за тигана
- 1 2/3 ч.ч. брашно, плюс още малко за тигана
- 1 ч.л. настъргана канела
- 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
- 1/4 ч.л. настърган бахар
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 2 големи яйца
- 1 ч.ч. тиквено пюре, домашно приготвено или готово в консерва
- 1/2 ч.ч. топло (45ºС) мляко
За пюрето:
- 1 захарна тиква (1 1/2-2 кг)
- За глазурата:
- 4 с.л. неосолено масло
- 1 ч пресята пудра захар
- 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
- 1 до 2 с.л. мляко
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180ºС и намаслете кръгла тавичка за кекс с големина 22,9-5,1 см. Покрийте тавичката с пергамент и го намаслете. Покрийте тавичката с брашно и изтупайте излишното. В голяма купа пресейте брашното, канелата, индийското орехче, бахара, солта, бакпулвера и содата за хляб; заделете настрана. В купата на електрически миксер, оборудван с две бъркалки, разбийте захарта и маслото докато се получи лека и пухкава смес около 2 мин. Добавете яйцата и разбивайте до хомогенност. Разбийте тиквеното пюре и млякото до хомогенност. Добавете брашнената смес и разбивайте на ниска степен докато се смеси всичко.
2. Изсипете тестото в приготвената тавичка и печете докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста от блата - около 55 мин. Прехвърлете тортата върху решетка, за да се охлади. Оставете я да си почива 20 мин. Извадете блата от тавичката, заедно с пергаментовата хартия и покрийте с глазура отгоре.
На пюрето:
1. Загрейте фурната на 200ºС. Отрежете горния край (при дръжката) и долния на тиквата и я разполовете по дължина. Поставете с отрязаната част надолу върху тава за печене. Печете около час. Охладете и сложете в блендер или я смачкайте на ръка до пюре. Ако ще я замразявате, сложете я в херметически съд и извадете от фризера предния ден, като я държите в хладилника. Тиквеното пюре може да се съхранява до 6 месеца във фризер.
На глазурата:
1. В малка тенджерка разтопете маслото на средна температура, докато покафенее леко около 5 мин. Махнете тенджерата от огъня и сипете маслото в купа, като махнете всичко изгоряло. Сложете захарта, ванилията и 1 с.л. мляко и разбъркайте до гладкост. Ако глазурата е прекалено гъста, добавете оставащото мляко по малко, докато консистенцията се разреди. Оставете да се охлади 5 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ