Тестени пърженики с мармалад
Домашни бухтички с мармалад, подобие на мекици с плънка или пирожки със сладко.
Необходими продукти:
- 500-600 г брашно
- 200 мл мляко
- 5-6 г жива мая
- 100 г масло
- 100 г захар
- 2 яйца
- щипка сол
- мармалад, течен шоколад или дулсе де лече за плънката
- олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Подгрейте млякото и когато стане приятно топло залейте с него маята. Добавете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и оставете да шупне за 10-тина минути.
2. Пресейте брашното в купа, разтопете маслото на водна баня, а яйцата - разбийте.
3. Към брашното добавете щипка сол и останалата захар, след това налейте маслото, млякото с шупналата мая и яйцата. Превърнете тази смес в меко тесто, като при нужда добавете още брашно. Оставете да втаса за 1 час.
4. Премесете тестото и го разделете 18-20 парчета. Всяко от тях взимайте в ръка, разплесквайте на нещо като мекица, слагайте по малко от избраната от вас плънка и след това завивайте на топчица. Топчиците премесвайте с въртеливи движения докато станат идеално кръглички.
5. Сгорещете олио в дълбока тенджерка за пържене на маслена баня и си застелете с домакинска хартия съдинките, в които ще вадите мекичките.
6. Пържете до получаването на златиста коричка от всички страни. Опитайте някоя бухта, като я разчупите. Ако отвътре е глетава или суровее, а отвън изглежда добре, намалете силата на котлона. Трябва да се пържат на умерена до силна степен, но не на прекалено силен котлон.
7. Преди сервиране по желание поръсете с пудра захар и поднесете с още мармалад или покапете с мед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ