Руски бухти в сладко и солено
Бухтички с кисело мляко и масълце.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 200 г кисело мляко
- 400 мл прясно мялко
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 12 г суха мая
- щипка сода
- 20 г масло
- ванилова есенция по желание
- растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Смесете в купа двата вида мляко, захарта и солта.
2. Кипнете 150 мл вода заедно с маслото и докато сместа още ври, добавете содата. Изсипете врялата заготовка в купата.
3. Разтворете сухата мая в 20 мл топла вода и добавете към смесените съставки за тестото.
4. Добавяйте брашното, като замесвате тесто. Нека стане средно - не много меко, но не и твърдо.
5. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и го оставете на топло място за 30 минути.
6. Размесете тестото и го разточете на кора с дебелина 3 см. Нарежете на ромбове.
7. Загрейте щедро количество мазнина за пържене. Гответе в нея до получаването на златиста коричка.
8. Извадете в съд, застлан с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
9. Поднесете, поръсени с пудра захар, топинг за сладоледи, бита сметана, с мармалад за потапяне или в солен вариант с натрошено бяло сирене, настърган кашкавал или любимия сос за потапяне.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ