Тестароли - варени палачинки с домати
Домашна паста от палачинки с магданозено песто и аншоа.
Бон Апети
Излъчен на 07.11.2017
Как се прави домашна паста, се питат мнозина любители на италианските тестени изделия, които не разполагат с машина за домашни спагети или други видове паста. Лора и Стоян предлагат идеята за тестароли, които преставляват варено тесто, което става на дебели лентички или късове, защото го оформяме така, след като от него изпечем специфична палачинка. Ето как можем да си направим паста вкъщи. Рецептата е хитра и практична, а вареното тесто позволява да бъде поднесено с всякакви топинги - от традиционните болонезе и карбонара, до натрошено бяло сирене и зеленчуци. Водещите избират една семпла и вкусна интерпретация - с домати и магданозено-чеснов сос.
Първо си правим тестаролите, като в купа исипваме бяло брашно, добавяме в него зехтин, а след това го разбъркваме с топла вода до получаването на хомогенна смес с гъстотата на палачинково тесто. Печем една идея по-дебели вегански палачинки, които приличат на бели плоски питки. След това ги оставяме да се охладят докато направим пестото.
Започваме със запичането на кедрови ядки на сух тиган. Така ще усетим по-силно аромата им. След това в хаванче слагаме морска или едра сол, скилидки чесън, пресни магданозени листа, черен пипер и ядките. Добавяме и филенца аншоа за сила на мириса. А после счукваме всичко заедно до получаването на сос, който обогатяваме със зехтин. Отделно си нарязваме на четвъртини чери домати и рендосваме пармезан.
Връщаме се към палачинките. Режем на лентички или правоъгълници, а след това бланшираме във вряща подсолена вода за кратко. Вадим, отцеждаме и прехвърляме в купа. Заливаме с пестото, добавяме чери домати и пармезан, разбъркваме и сме готови с едно уникално тестено италианско основно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ