Телешко с черен пипер
Месо с жасминов ориз.
Необходими продукти:
- 400 г телешко, нарязано на ленти
- връзка китайски броколи
- 1 средна глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 среден морков, разполовен и нарязан на филийки
- с.л. фино нарязан чесън и джинджифил
- 4 червени чилита, фино нарязани
- царевично нишесте, разтворено във вода за сгъстяване на ястието
- За мариноване на телешкото, използвайте по около 1 ч.л. от следните продукти:
- тъмен соев сос
- сос от стриди
- рибен сос
- сос от черен пипер
- сладък соев сос
- счукан чесън
- смлян черен пипер
- захар
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете телешкото и сместа за маринатата и покрийте хубаво. Оставете в хладилника да се маринова за около 20-30 мин.
2. Кипнете вода в тенджера, за да бланширате китайските броколи и морковите. Отделете стеблата от листата и преди да ги сложите във водата, добавете 1 с.л. олио в тенджерката, за да станат по-лъскави броколите. Необходими са само 30-40 секунди (най-много). Извадете стеблата и ги отцедете, след което прибавете нарязаните на филийки моркови за около 20 сек. и ги отцедете.
3. Сложете уока на мястото на тенджерата и сипете малко зеленчуково олио. Изчакайте да се сгорещи и прибавете чесъна. Оставете да се задуши леко и прибавете броколите. Разбъркайте, докато се покрият с чесън и олио, след което сложете и листата. Запържете като разбърквате, докато листата се задушат и прехвърлете в голяма чиния, така че да се получи подложка за месото.
4. Върнете уока на огъня и сгорещете няколко с.л. олио и прибавете чесъна и чилитата. След тях сложете лука и пържете за около 2 мин. (не препържвайте до омекване, трябва да са леко твърди). Прибавете маринованото телешко и гответе до пълна готовност на месото. Поръсете с още смлян черен пипер и накрая сложете морковите и размитото с вода царевично нишесте, за да сгъстите соса. Когато това стане, подредете върху канапето от броколи и поднесете с жасминов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ