Телешко по френски с винен сос
Телешко по бургундски в червено вино, лук и моркови.
Бон Апети
Излъчен на 10.02.2017
Готвим френски гювеч с телешко, познат в кулинарните среди като телешко по бургундски. Не очавайте особено визуално изящество от тази рецепта, но пък бъдете готови да се насладите на уникален вкус. Телешката плешка нарязваме на мръвки, осоляваме и опипряме и после пържим в зехтин докато покафенеят и хванат апетитна коричка. После в същата мазнина готвим моркови с лук и чесън, овкусени с мащерка и дафинов лист. Доливаме им твърд алкохол, вино, телешки бульон и доматен концентрат, за да замирише в къщата на домашна манджичка. След приготвянето на зеленчуци фламбе и къкренето им в опияняващия сос, при тях връщаме и месото, а после оставяме за 3 часа да се готви на фурна под капак всичко заедно.
Рецептата не свършва дотук. Докато телешкото къкри в апетитния сос, запържваме печурки в масло, а след това и перлени лукчета. Смесваме гъбите с арпаджика, добавяме подправки и половин час преди печенето на гювеча да е приключило, ги изсипваме вътре. Френската манджа поднасяме топла върху основа от нарязани филии хляб. Е, една филия едва ли ще стигне за този сос, така че си пригответе още хляб, който да сложите встрани и да си топнете с него апетитния благоуханен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ