Регистрация

Телешко по малайзийски

Телешко по малайзийски
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3040

Пикантно телешко с лимонова кора.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг телешка плешка
  • 80 г кокосови стърготини
  • 3-4 пресни листа кафир лайм, накъсани
  • 1 стрък лимонова трева, стрит
  • 1 с.л. сок от лайм

За пикантния сос:

  • 3-4 средно големи глави червен лук, нарязан на четвъртинки
  • 4 см джинджифил, обелен и нарязан (може да използвате и галангал от азиатските хранителни магазини)
  • 6 скилидки чесън
  • 4 стръка лимонова трева, с почистен външен слой и нарязани много фино
  • 4 с.л. сушено едро смляно чили

За добавяне след това:

  • 500 мл кокосово мляко
  • 500 мл вода
  • 2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Нарежете телешкото на кубчета от по 3 см.

2. Сложете кокоса в сух тиган и препечете на слаб огън до златисто-кафяво - около 10 мин.

3. Охладете за 5 мин. преди да го пуснете в кухненския робот - кокосът ще пусне мазнина и ще стане лепкав. Заделете.

4. Сложете необходимите продукти за соса в кухненския робот или блендер. Разбийте на фина паста, като добавяте по малко вода, ако е необходимо.

5. Сгорещете малко олио в голяма тенджерка и изпържете соса за няколко минути. След това прибавете телешкото (не е необходимо да го пържите).

6. Прибавете водата.

7. Прибавете кокосовото мляко.

8. Оставете да заври и след това да къкри за 1.5 часа. Гответе докато по-голямата част от течността се изпари (ако искате повече сос, свалете ястието от огъня след около 2 часа).

9. След 1.5 часа кърито трябва да се е сгъстило. Прибавете го към препечения кокос, кафир лайм листата и сока от лайм.

10. Стрийте стрък лимонова трева (например с тиганче) и го прибавете в кърито.

11. Гответе още 30 мин. до час, според това колко сос искате.

12. Готовото ястие се сервира с ориз и малайзийски палачинки.

Забележка: по време на готвене може да ви се стори, че се появява слой мазнина - това е нормално, предвид препечения кокос. Продължете да готвите бавно и ще попие в кърито.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта