Телешко по малайзийски
Пикантно телешко с лимонова кора.
Необходими продукти:
- 1 кг телешка плешка
- 80 г кокосови стърготини
- 3-4 пресни листа кафир лайм, накъсани
- 1 стрък лимонова трева, стрит
- 1 с.л. сок от лайм
За пикантния сос:
- 3-4 средно големи глави червен лук, нарязан на четвъртинки
- 4 см джинджифил, обелен и нарязан (може да използвате и галангал от азиатските хранителни магазини)
- 6 скилидки чесън
- 4 стръка лимонова трева, с почистен външен слой и нарязани много фино
- 4 с.л. сушено едро смляно чили
За добавяне след това:
- 500 мл кокосово мляко
- 500 мл вода
- 2 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Нарежете телешкото на кубчета от по 3 см.
2. Сложете кокоса в сух тиган и препечете на слаб огън до златисто-кафяво - около 10 мин.
3. Охладете за 5 мин. преди да го пуснете в кухненския робот - кокосът ще пусне мазнина и ще стане лепкав. Заделете.
4. Сложете необходимите продукти за соса в кухненския робот или блендер. Разбийте на фина паста, като добавяте по малко вода, ако е необходимо.
5. Сгорещете малко олио в голяма тенджерка и изпържете соса за няколко минути. След това прибавете телешкото (не е необходимо да го пържите).
6. Прибавете водата.
7. Прибавете кокосовото мляко.
8. Оставете да заври и след това да къкри за 1.5 часа. Гответе докато по-голямата част от течността се изпари (ако искате повече сос, свалете ястието от огъня след около 2 часа).
9. След 1.5 часа кърито трябва да се е сгъстило. Прибавете го към препечения кокос, кафир лайм листата и сока от лайм.
10. Стрийте стрък лимонова трева (например с тиганче) и го прибавете в кърито.
11. Гответе още 30 мин. до час, според това колко сос искате.
12. Готовото ястие се сервира с ориз и малайзийски палачинки.
Забележка: по време на готвене може да ви се стори, че се появява слой мазнина - това е нормално, предвид препечения кокос. Продължете да готвите бавно и ще попие в кърито.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ