Телешки език с картофи и маслини
Варен телешки език в доматен сос с маслини и картофено пюре.
Бон Апети
Излъчен на 30.11.2017
Яхния от телешки език правят Лора и Стоян, като сваряват език от крава и го готвят в компанита на зеленчуци, маслини и доматено пюре докато се получи страхотна манджичка. А после я сервират с богатия й сос и добавка от картофено пюре. Едно страхотно семейно ястие, което обаче изисква доста време на котлона.
Първо взимаме суровия телешки език и цял го пускаме в тенджера като към него добавяме нарязани не едро лук, моркови и целина. Посоляваме, заливаме с вода, колкото да покрие и готвим под капак за 3 часа. След това обелваме езика докато е още топъл и го режем на шайби. Междувременно може да си сложите картофите за пюрето да се разварят.
В тенджера запържваме наситнени лук и чесън, добавяме доматен концентрат и след това и шайбите език. Наливаме вода, сгъстяваме с брашно, обогатяваме с маслини, мащерка и дафинов лист и оставяме да къкри докато не се превърне в разкошна яхния. А докато тя се готви, разтапяме масло в мляко, вадим и обелваме сварените картофи и докато са още горещи, ги заливаме с млечната смес и намачкваме на едро пюре. Посоляваме го.
На финала сервираме шайби език със заливка от маслинено-доматения сос, а в другата част на блюдото слагаме от пюрето. Ето го идеалното основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ