Телешки дроб с морковено пюре и лучен сос
Печен дроб с гарнтура от моркови и зеленчуков сос.
Необходими продукти:
- 500 г телешки дроб
- 500 г моркови
- 100 мл течна животинска готварска сметана
- 1/2 глава червен лук
- 4 скилидки чесън
- листата на 1/2 връзка магданоз
- листата на връзка кориандър
- 50 г масло
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. захар
- сол и пипер на вкус
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Морковите измийте, обелете и нарежете на едро. Кипнете вода в тенджера, подсолете я и пуснете морковите да се сварят в нея за 15 минути на умерен огън. След това отцедете от водата, шокирайте под течаща студена, подсушете и прехвърлете в купата на пасатора. Залейте със сметаната и добавете захарта, черен пипер и зехтина. Пюрирайте. После добавете наситнения кориандър и опитайте на вкус. При нужда добавете още подправки.
2. Черния дроб почистете от ципата (ако има такава) и нарежете на тънки слайсове, така че да се получат пържоли от черен дроб. Подсушете с домакинска хартия и овкусете двустранно със сол и пипер. Дръпнете няколко минути настрана.
3. През това време наситнете магданоза, червения лук и чесъна и ги смесете.
4. Пържете пържолките от черен дроб в сгорещено масло за по около 1:30-2 мин. от страна. Вадете в съд, застлан с домакинска хартия.
5. В останалия сос от пърженето на дроба вкарайте за минутка наситнените лук, чесън и магданоз. Залейте с лимоновия сок и овкусете със сол и пипер.
6. Сглобете чиниите като сервирате дроба върху зеленчуковия сос, а пюрето - встрани. Украсете с листенца магданоз или кориандър по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ