Тарталети с ябълки и стафиди
Кошнични с плодове и канела.
Необходими продукти:
- 1/2 кг маслено тесто
- 5 ябълки, обелени, почистени и нарязани на кубчета
- 75 г едри бели стафиди
- 2 пръчици канела или канела на прах
- 300 мл сладко от кайсии
- масло, за намазване на тавичката за печене
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºC и намаслете тавичката за печене на питки с 12 отвора.
2. Разточете тестото на слой с дебелина около 5 мм и изрежете кръгчета с формичка за сладки или чаша, малко по-големи от основата на формичките в тавичката.
3. Сложете тежести за печене върху всяка така получена тестена паничка и печете във фурната за 10 мин. След това извадете тежестите и печете още 5 мин. Извадете тавичката и намалете фурната на около 180ºC.
4. Междувременно сложете малко сладко от кайсии в тенджерка на слаб огън, заедно с канелата и пълна шепа стафиди. Оставете да заври и бъркайте до равномерно смесване.
5. Налейте сместа в голяма купа и добавете нарязаните ябълки.
6. Напълнете изпечените тарталети и ги върнете във фурната за около 10 мин. или докато топингът покафенее леко по краищата.
7. Извадете от фурната, оставете тарталетите да се охладят и след това поднесете с ванилов сладолед (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ