Регистрация

Ябълкови тарталети с ронлив топинг

Ябълкови тарталети с ронлив топинг
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 2954

Ябълков сладкиш с пълнеж.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата за пай:

  • 1/4 ч.ч. брашно, плюс още малко за разточване
  • 1 пакет (1/2 ч.ч.) студено неосолeно масло, нарязано на малки парчета
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3 до 4 с.л. ледена вода (можете да сложите кубче лед във водата, но не го слагайте в сместа)

За ябълковия пълнеж:

  • 2 с.л. брашно
  • 8 ябълки по избор, обелени, без семките и нарязани на филийки
  • ¾ ч.ч. захар
  • сокът на 1 лимон
  • 1 ½ ч.л. канела
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • щипка смлян карамфил на зърна
  • 2 с.л. масло
  • 1 яйце, разбито за намазване на блата

(По желание) За ронливия топинг:

  • 6 с.л. масло, разтопено
  • ¼ ч.ч. кафява захар
  • ½ ч.ч. брашно (може и половината количество овесени ядки)
  • щипка сол

Начин на приготвяне:

За блата за пай:
1. В кухненски робот смесете брашното, маслото, захарта и солта докато заприлича на овесени ядки с няколко останали бучки масло, с големина на грахово зърно.

2. Прибавете 2 с.л. от водата. Разбивайте докато сместа залепва при стискане, но въпреки това да е ронлива (ако е необходимо, добавете още вода малко по малко). Не разбивайте прекалено много, защото тестото ще стане твърдо.

3. Изсипете ронливата смес върху лист найлоново фолио. Оформете 2,54 см кръг с помощта на фолиото. Увийте хубаво и оставете в хладилника да се втвърди, поне 1 час. (Тестото може да бъде замразено на този етап до 2 месеца). Ако е замразено, оставете го в хладилника от предишния ден и след това на стайна температура деня преди печенето.

4. Поставете тестото върху набрашнено парче пергаментова или восъчна хартия. С кокалчета оформете вдлъбнатинки по края (така няма да се напука, когато го разточвате). С набрашнена точилка разточете тестото в кръг с големина 28 см (работете от центъра навън). Поръсвайте с брашно точилката, пергамента и тестото колкото е необходимо, за да не залепват.

5. Отделете тестото от пергамента и внимателно го прехвърлете във формичка за пай с големина 28 см или в отделни 4 купички за пай. Поставете тестото така, че да пасне и подрежете излишното.

6. С показалеца на едната ръка притиснете тестото към палеца и показалеца на другата ръка; продължете така около целия блат. Оставете в хладилник поне 30 мин. и до 2 дни преди употреба.

7. Ако ще правите големия размер пай, следвайте тези инструкции. Ако не, минете направо към плънката. Надупчете с вилица дъното на блата. Печете на 180ºС за 20 мин. и оставете да се охлади. Използвайте останало тесто, за да направите решетка или друг топинг.

На пълнежа:

1. Смесете всички продукти за пълнеца и го сложете в блата.

За ронливия топинг:

1. Смесете всички продукти и ги натрошете върху пая/тарталетите преди печене.

2. Загрейте предварително фурната до 180ºС. В купа съберете ябълките, захарта, лимоновия сок, подправките и брашното. Разбъркайте и сложете с лъжица сместа в пая или тарталетите, сложете малко масло и покрийте с блата, ако искате. Изрежете отгоре дупчици да излиза парата и слепете двата края. Намажете с яйце и поръсете допълнително захар отгоре. Печете около час и оставете да изстине.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта